Tatlılar, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında önemli bir yer tutar. İster şerbetli, ister sütlü olsun, tatlılar her zaman sofraların baş tacıdır. Bu yazımızda, farklı ve lezzetli tatlı tarifleri arayanlar için çeşitli tarifler sunacağız. Basit ve az malzeme kullanarak yapabileceğiniz bu tariflerle, tatlı severlerin gönlünü fethedeceksiniz. Ekmek Tatlısı Ekmek Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Ekmek Tatlısı Nasıl Yapılır? Ekmek tatlısına başlamak için toz şeker ve suyu uygun bir tencereye alın ve ocağa koyarak kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladığında içine yarım limon suyu ekleyin. Birkaç dakika daha kaynattıktan sonra şerbeti soğumaya bırakın. Çukur bir kabın içinde yumurta ve sütü homojen bir şekilde karıştırın. Tost ekmeklerini bu karışıma batırın. Tavaya sıvıyağ ekleyip kızdırın ve sütün içine batırdığınız ekmekleri kızgın yağda kızartın. Kızaran ekmekleri soğuyan şerbete batırarak bir iki dakika bekletin. Ekmekleri servis tabağına sırayla dizin. Üzerine kaymak, ceviz ve fındık ekleyerek servis yapın. Afiyet olsun. İncir Tatlısı İncir Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
İncir Tatlısı Nasıl Yapılır? İncirleri ılık suyun içinde yaklaşık 30 dakika bekletin. Ilık suda yumuşayan incirlerin sap kısımlarını keserek içlerini ceviz içi ile doldurun. Tüm incirleri doldurduktan sonra ağzı kapalı bir tavaya dizin. Üzerine toz şeker serpiştirin ve 1,5 çay bardağı su ekleyin. Tavayı en kısık ateşe alarak şeker koyulaşıp, incirler yumuşak bir kıvam alana kadar pişirin. Afiyet olsun. Karamel Soslu Kup Karamel Soslu Kup İçin Gerekli Malzemeler
Karamel Sosu İçin
Karamel Soslu Kup Nasıl Yapılır? Çukur bir tencereye süt, yumurta, şeker ve unu ekleyerek iyice çırpın. Karışımı ocağa alarak sürekli karıştırın. Koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatın. Karameli hazırlamak için yayvan bir tavaya toz şekeri koyun. Tavayı kısık ateşe alarak şekerin erimesini sağlayın. Şeker iyice eridikten sonra üzerine tereyağı ve kremayı ekleyin. Karışımı birkaç dakika daha ocakta bekletin. Önce hazırladığınız muhallebiyi kuplara dökün. Üzerine hazırladığınız karamel sostan 2 yemek kaşığı paylaştırın. Kupları 1 gün dolapta bekleterek servis yapın. Afiyet olsun. Kalbura Bastı Kalbura Bastı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
Kalbura Bastı Nasıl Yapılır? Şerbeti hazırlamak için uygun bir tencereye 3,5 su bardağı su ve toz şekeri ilave edip karıştırın. Karışımı ocağa alarak yaklaşık 20 dakika kaynatın. Ocağın altını kapatmadan 10 dakika önce limon suyunu ilave edin. Hamur için, çukur bir kabın içine oda sıcaklığında erimiş tereyağını, sıvıyağı, sirkeyi, yoğurdu ve yumurtayı ekleyerek homojen bir şekilde karıştırın. Malzemeler iyice karıştıktan sonra vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız hamuru 20 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları rendenin iri tarafına iyice bastırarak avuç içi büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurların ortasına çekilmiş ceviz yerleştirin ve iki ucundan birleştirin. Rendeden hamurları yavaşça çıkarın. Hamurların birleşme yerleri altta kalacak şekilde tepsiye dizin. Fırınınızı önceden 190 derecede ısıtın. Hazırladığınız hamurları fırına vererek üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Pişen hamurların üzerine soğuyan şerbetten eşit şekilde dökün. Tatlıyı 1-2 saat şerbette beklettikten sonra üzerine toz fıstık serpiştirerek servis yapın. Afiyet olsun. |
Ece
12 Temmuz 2024 CumaEkmek tatlısı yaparken şerbetin kıvamını nasıl ayarladınız? Şeker ve su oranını değiştirmek gerekebilir mi?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Ece Hanım,
Ekmek tatlısı yaparken şerbetin kıvamını ayarlamak için şeker ve su oranı önemlidir. Genellikle 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su kullanarak şerbet hazırlanır. Ancak şerbetin daha yoğun olmasını isterseniz, şeker miktarını bir miktar artırabilirsiniz. Aynı şekilde, daha hafif bir şerbet için su oranını artırabilirsiniz. Şerbetin kaynadıktan sonra kısık ateşte birkaç dakika daha kaynaması kıvamının istediğiniz gibi olmasını sağlayacaktır. Afiyet olsun!