Değişik Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Değişik Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Tatlılar, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında önemli bir yer tutar. İster şerbetli, ister sütlü olsun, tatlılar her zaman sofraların baş tacıdır. Bu yazımızda, farklı ve lezzetli tatlı tarifleri arayanlar için çeşitli tarifler sunacağız. Basit ve az malzeme kullanarak yapabileceğiniz bu tariflerle, tatlı severlerin gönlünü fethedeceksiniz.

Ekmek Tatlısı

Ekmek Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 tane yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı un
  • Yarım limon
  • Sıvıyağ
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket tost ekmeği
  • Kaymak
  • Fındık ya da ceviz

Ekmek Tatlısı Nasıl Yapılır?

Ekmek tatlısına başlamak için toz şeker ve suyu uygun bir tencereye alın ve ocağa koyarak kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladığında içine yarım limon suyu ekleyin. Birkaç dakika daha kaynattıktan sonra şerbeti soğumaya bırakın. Çukur bir kabın içinde yumurta ve sütü homojen bir şekilde karıştırın. Tost ekmeklerini bu karışıma batırın. Tavaya sıvıyağ ekleyip kızdırın ve sütün içine batırdığınız ekmekleri kızgın yağda kızartın. Kızaran ekmekleri soğuyan şerbete batırarak bir iki dakika bekletin. Ekmekleri servis tabağına sırayla dizin. Üzerine kaymak, ceviz ve fındık ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

İncir Tatlısı

İncir Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çay bardağı toz şeker
  • Yarım kilo kuru incir
  • Dövülmüş ceviz içi
  • 1,5 çay bardağı su

İncir Tatlısı Nasıl Yapılır?

İncirleri ılık suyun içinde yaklaşık 30 dakika bekletin. Ilık suda yumuşayan incirlerin sap kısımlarını keserek içlerini ceviz içi ile doldurun. Tüm incirleri doldurduktan sonra ağzı kapalı bir tavaya dizin. Üzerine toz şeker serpiştirin ve 1,5 çay bardağı su ekleyin. Tavayı en kısık ateşe alarak şeker koyulaşıp, incirler yumuşak bir kıvam alana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Karamel Soslu Kup

Karamel Soslu Kup İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağından 2 parmak fazla süt
  • 1 tane yumurta
  • 3 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşığı toz şeker

Karamel Sosu İçin

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • 2,5 çorba kaşığı süt kreması

Karamel Soslu Kup Nasıl Yapılır?

Çukur bir tencereye süt, yumurta, şeker ve unu ekleyerek iyice çırpın. Karışımı ocağa alarak sürekli karıştırın. Koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatın.

Karameli hazırlamak için yayvan bir tavaya toz şekeri koyun. Tavayı kısık ateşe alarak şekerin erimesini sağlayın. Şeker iyice eridikten sonra üzerine tereyağı ve kremayı ekleyin. Karışımı birkaç dakika daha ocakta bekletin.

Önce hazırladığınız muhallebiyi kuplara dökün. Üzerine hazırladığınız karamel sostan 2 yemek kaşığı paylaştırın. Kupları 1 gün dolapta bekleterek servis yapın.

Afiyet olsun.

Kalbura Bastı

Kalbura Bastı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 125 gram oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tane yumurta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 kahve kaşığı sirke
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un
  • İri çekilmiş ceviz içi

Şerbeti İçin

  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Üzeri İçin

  • Yeşil toz fıstık

Kalbura Bastı Nasıl Yapılır?

Şerbeti hazırlamak için uygun bir tencereye 3,5 su bardağı su ve toz şekeri ilave edip karıştırın. Karışımı ocağa alarak yaklaşık 20 dakika kaynatın. Ocağın altını kapatmadan 10 dakika önce limon suyunu ilave edin.

Hamur için, çukur bir kabın içine oda sıcaklığında erimiş tereyağını, sıvıyağı, sirkeyi, yoğurdu ve yumurtayı ekleyerek homojen bir şekilde karıştırın. Malzemeler iyice karıştıktan sonra vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız hamuru 20 dakika kadar dinlendirin.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları rendenin iri tarafına iyice bastırarak avuç içi büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurların ortasına çekilmiş ceviz yerleştirin ve iki ucundan birleştirin. Rendeden hamurları yavaşça çıkarın. Hamurların birleşme yerleri altta kalacak şekilde tepsiye dizin. Fırınınızı önceden 190 derecede ısıtın. Hazırladığınız hamurları fırına vererek üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Pişen hamurların üzerine soğuyan şerbetten eşit şekilde dökün. Tatlıyı 1-2 saat şerbette beklettikten sonra üzerine toz fıstık serpiştirerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ece

12 Temmuz 2024 Cuma

Ekmek tatlısı yaparken şerbetin kıvamını nasıl ayarladınız? ޞeker ve su oranını değiştirmek gerekebilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ece Hanım,

Ekmek tatlısı yaparken şerbetin kıvamını ayarlamak için şeker ve su oranı önemlidir. Genellikle 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su kullanarak şerbet hazırlanır. Ancak şerbetin daha yoğun olmasını isterseniz, şeker miktarını bir miktar artırabilirsiniz. Aynı şekilde, daha hafif bir şerbet için su oranını artırabilirsiniz. ޞerbetin kaynadıktan sonra kısık ateşte birkaç dakika daha kaynaması kıvamının istediğiniz gibi olmasını sağlayacaktır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Padişah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Padişah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Bohçası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Bohçası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıvrım Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıvrım Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karınca Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karınca Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri