Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı, özellikle özel günlerde tercih edilen, lezzetli ve şerbetli bir tatlıdır. Hazırlanışı zahmetli olsa da, evde kolayca yapılabilir. Bu tarifle, tatlının malzemelerini ve yapılış aşamalarını öğrenerek, misafirlerinize harika bir ikramda bulunabilirsiniz.
Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Eylül 2024

Burma Tatlısı


Burma Tatlısı, özellikle bayramlarda büyüklerimizin marifetlerini sergiledikleri ve güzel görünümüyle en çok tercih edilen şerbetli tatlı çeşitlerinden biridir. Hazır yufkadan ve zahmetli olsa da hamurunun elle açıldığı şekliyle olmak üzere iki farklı şekilde hazırlanan bu leziz tatlının detaylı tarifini, evinizde bulunan malzemelerle kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca tatlının malzemelerini marketlerden de kolayca temin edebilirsiniz. Her şerbetli tatlıda olduğu gibi, tatlımızın şerbetini önceden hazırlamanız ve tatlının hamuru piştiğinde şerbeti soğuk olarak dökmeniz tavsiye edilmektedir. Sıcak olarak şerbetini döktüğünüz tatlılarda, hamurun şerbeti çekmeyeceğini unutmamalısınız.

Gelelim bu evlere şenlik olan Burma Tatlısı malzemeleri ve yapılış aşamalarından bahsetmeye;

Burma Tatlısı Malzemeleri (10-12 Kişilik)


Hamuru için

  • 1 çay bardağı süt
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • Bir tutam tuz
  • Yarım kg un

Hamuru açmak için
  • Nișasta

Hamurun içi için
  • 250 gram dövülmüş ceviz

Hamurun üzeri için
  • 250 gram tereyağı (Dilerseniz margarin de kullanabilirsiniz.)

Şerbeti için
  • Dört buçuk su bardağı su
  • Dört su bardağı şeker
  • 4-5 damla limon suyu

Burma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetli olarak hazırlayacağınız tatlılarda, hamuru açmaya başlamadan önce şerbeti bir taşım kaynatmanız ve soğumaya bırakmanız, hamurun şerbeti tam olarak çekmesinde faydalı olacaktır. Bu yüzden ilk olarak toz şeker ve suyu bir tencereye alarak kaynatmaya bırakalım. Karışım kaynadığında limon suyunu ilave edelim ve bir taşım daha kaynatarak ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.

Derin bir yoğurma kabında yumurtaları el karıştırıcı yardımıyla çırpalım ve üzerine süt, sıvıyağ ekleyerek çırpmaya devam edelim. Kabarık bir hamur elde etmek için yumurta ve şeker karışımını beyaz köpük elde edinceye kadar karıştırmanız etkili olacaktır. Kıvamı oluşan bu karışıma yoğurt ve sirke de ilave ederek biraz daha karıştırmaya devam edelim.

Hamurumuzu elde etmede son aşama olan tuz ve unu da kattıktan sonra kulak memesi yumuşaklığı elde edene kadar yoğurmaya başlayalım. Tatlı hamur çeşitlerinde hamurun sert ve bastırılarak yoğrulmaması gerekmektedir. Bu bilgiyi de göz önünde bulundurarak hazırladığınız hamuru 5 adet bezeye ayıralım ve kurumasını engellemek amacıyla üzerini nemli bir bezle örtelim. Bezelerimizi yarım saat dinlendirelim.

Dinlenmiş olan hamurlarımızın üzerlerine nişasta serpiştirerek temiz bir oklava ile ince şekilde ve yufka büyüklüğünde açalım. Bu yufkaların üzerine de ceviz serpiştirerek oklavaya saralım. Cevizli olan yufkayı karşılıklı iki tarafından büzüştürerek oklavadan çıkaralım ve daha önceden yağladığımız tepsiye yerleştirelim.

Diğer yufkalarımızı da nişasta yardımıyla aynı şekilde açarak ceviz ekleyerek ve karşılıklı kenarlarından burarak oklavadan çıkaralım ve hamurlarımız bitene kadar bu işleme devam edelim. Biten hamurların üzerlerine tereyağı ya da margarin gezdirerek tepsimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurlar hafif pembeleşene kadar pişirelim.

Daha önceden hazırlayarak soğuttuğumuz şerbetimizi de sıcak tatlımızın üzerinde gezdirelim ve tatlımızın şerbetini iyice çekmesi için 15-20 dakika bekleyelim. Dillere destan Burma Tatlısı artık hazırdır. Diğer ikramlıklarla birlikte sevdiklerinizle yiyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Abide 15 Eylül 2024 Pazar

Burma tatlısı yapmanın keyfini yaşadım! Her aşaması çok eğlenceliydi. Hamurunu açarken ve ceviz serpiştirirken hep gülümseme vardı yüzümde. Fırından çıkan o sıcak tatlının üzerine dökülen soğuk şerbet, tam bir lezzet harikası oluşturdu. Siz de burma tatlısını denediniz mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Abide,

Burma tatlısı yapma deneyiminizin bu kadar keyifli geçtiğini duymak harika! Hamur açma ve ceviz serpiştirme aşamalarının eğlenceli olması, mutfakta geçirilen zamanın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine dökülen soğuk şerbetin lezzeti gerçekten de muazzam bir denge sağlıyor. Ben de burma tatlısını denedim ve sonuç beni çok mutlu etmişti. Bu tür tatlılar, hem yaparken hem de yerken insanı mutlu eden bir lezzet sunuyor. Umarım ilerleyen zamanlarda başka tatlı tarifleri deneyip bu keyfi devam ettirirsiniz!

soru
Taçkın 12 Eylül 2024 Perşembe

Burma tatlısı yapmayı çok seviyorum, fakat tam tarifini bulmak zor oluyor. Bu ev yapımı sarı burma tarifi gerçekten çok güzel görünüyor. Hamurunu açmak ve şerbetini doğru hazırlamak için ipuçları harika. Denemek için sabırsızlanıyorum, teşekkürler!

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Taçkın,

Burma tatlısı gerçekten de çok lezzetli bir seçenek! Tarifin hem pratik hem de lezzetli olması, denemek için sabırsızlanmanı anlıyorum. Hamurun ince açılması ve şerbetin doğru ayarlanması, tatlının en önemli noktaları. Eğer hamuru açarken zorlanırsan, biraz dinlendirmek faydalı olabilir. Şerbeti hazırlarken de, kaynadıktan sonra biraz bekletmek, tatlının daha iyi emmesini sağlar. Umarım tarifini başarıyla uygular ve sevdiklerinle birlikte keyifle yersin. Şimdiden afiyet olsun!

soru
Özil 10 Ağustos 2024 Cumartesi

Bu Burma Tatlısı tarifi gerçekten harika görünüyor! Özellikle bayramlarda büyüklerimizin yaptığı tatlıların yerini hiçbir şey tutamaz. Hazır yufka ile yapılması, zahmetsiz bir tatlı arayanlar için büyük bir avantaj. Hamurun elle açılması da tatlının lezzetini katlayacaktır. Şerbetin soğuk olması gerektiği bilgisini daha önce duymuştum, bu detay gerçekten önemli, çünkü sıcak şerbet hamurun tadını etkileyebilir. Malzemelerin de oldukça ulaşılabilir olması, evde denemek için beni cesaretlendiriyor. Son aşamada şerbetinin tatlıyı iyice çekmesi için bekletilmesi gerektiğini bilmek, sonuçta daha lezzetli bir tatlı elde etmek için önemli bir ipucu. Bu tarifi denemek için sabırsızlanıyorum! Sizce yaparken en çok hangi aşamada dikkat edilmesi gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Özil,

Burma Tatlısı tarifine olan ilgin gerçekten çok güzel! Bayramlarda yapılan geleneksel tatlıların yerini hiçbir şeyin tutamayacağına katılıyorum. Hazır yufka kullanımı, zaman kısıtlaması olanlar için büyük bir avantaj sağlıyor. Hamurun elle açılması ise kesinlikle tatlının lezzetini artıracak bir detay.

Şerbetin Soğuk Olması konusundaki bilgin de çok önemli. Sıcak şerbetin hamurun tadını etkileyebileceği kesinlikle doğru. Malzemelerin erişilebilir olması, bu tarifi denemek için harika bir motivasyon kaynağı.

En çok dikkat edilmesi gereken aşama, bence hamurun açılması ve katlanması kısmı. Bu aşamada yufkaların düzgün açılması ve katlanması, tatlının çıtırlığını ve lezzetini doğrudan etkiler. Ayrıca şerbetin tatlıya iyice çekmesi için yeterince bekletilmesi gerektiğini unutmamak da önemli.

Tarifi denemek için sabırsızlandığını duymak harika! Umarım sonuç harika olur. Şimdiden afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Magnolia Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Magnolia Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Fasulye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Fasulye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Tül Perde Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Tül Perde Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Mavi Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
Mavi Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
Arap Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Arap Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri