Karınca Tatlısının Tarihçesi ve Önemi Karınca tatlısı, diğer bir adıyla haşhaşlı revani tatlısı, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Adını, içinde kullanılan haşhaş tohumlarının tatlıya verdiği çatırtılı dokusundan alır. Bu tatlı, özellikle Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde sıklıkla yapılır ve misafirlere ikram edilir. Haşhaş tohumları, tatlıya sadece eşsiz bir tat katmakla kalmaz, aynı zamanda görsel olarak da hoş bir görünüm sağlar. Karınca Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Karınca Tatlısı Şerbeti İçin
Karınca Tatlısı Muhallebisi İçin
Karınca Tatlısı Nasıl Yapılır? Karınca tatlısının yapılışına ilk olarak muhallebi ile başlayalım ve kek hazır olana kadar soğumasını kolaylaştıralım. Muhallebi için verilen malzemelerden sütü bir tencerenin içerisine alalım ve tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim. Sütün içerisine krem şanti dışında kalan diğer malzemeleri ilave edelim ve ocağın orta ateşte açıp muhallebiyi pişirmeye geçelim. Muhallebiyi çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirelim ve göz göz olunca ocağın üzerinden tatlıyı indirelim. Muhallebiyi çabuk soğuması için ara sıra karıştıralım ve soğuduktan sonra içerisine toz krem şantiyi ilave edip mikserle beş dakika boyunca çırpalım. Çırpma işleminin ardından muhallebiyi buzdolabına kaldırıp bekletelim. Keki için verilen yumurta ile toz şekeri bir karıştırma kabına alıp çırpalım. Köpüklü bir kıvam alan karışımın içerisine diğer kalan kek malzemelerini ilave edelim ve mikser ile beş dakika boyunca çırpalım. Hazırladığımız kek harcını yağlanmış bir fırın kabının içerisine veya borcamın içerisine döküp tepsinin her tarafına yayalım. Önceden ısıtılmış fırının içerisine kek harcını yollayalım ve 185 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Kek pişerken biz de şerbetini hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen suyu ve toz şekeri bir tencerenin içerisine alıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edelim ve bir taşım daha kaynatıp ocağın üzerinden indirelim. Bu aşamada şerbetin serin bir yerde beklemesi gerekiyor. Kekin ılık, şerbetin ise soğuk olması tatlının püf noktasıdır. Pişmiş olan keki fırından alalım ve ılıdıktan sonra üzerine soğuk olan şerbeti dökelim. Tatlı şerbetini çekince üzerine hazırladığımız muhallebiyi sürelim ve Hindistan cevizi ile süsleyelim. Hazır hale gelmiş olan tatlımızı bir saat kadar dinlendirelim ve dilimleyip sunum yapalım. Afiyet olsun. |