Gramofon Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Gramofon Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gramofon tatlısı, kısa sürede ve az zahmetle hazırlayabileceğiniz, yiyenlerin bir daha isteyeceği muhteşem bir lezzete sahip bir tatlı tarifidir. Alışılagelmiş şerbetli tatlılardan farklı olarak, üzerine sonradan ilave edilen sos sayesinde farklı ve hoş bir tat kazanır. En özel konuklarınıza dahi çekinmeden ikram edebilirsiniz. Kolay gelsin.

Gramofon Tatlısı Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka
  • 2 kase ince kıyılmış fındık içi
  • 1 çay fincanı Hindistan cevizi
Sos İçin Malzemeler

  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 adet yumurta
  • 3 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbet İçin Malzemeler

  • 3.5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu
Gramofon Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlımızı yapmaya ilk olarak şerbetini hazırlayarak başlıyoruz. Geniş bir tencerede su ve şekeri eritip, ocağa alarak kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kadar kaynatıyoruz. Ardından birkaç damla limon suyu ilave ettikten sonra ocağın altını kapatarak, şerbeti soğumak üzere bir kenara kaldırıyoruz.

İnce kıyılmış fındık ve Hindistan cevizini bir kabın içinde karıştırıyoruz. Baklavalık yufkadan bir tane alarak tezgâhın üzerine yayıyoruz. Yufkanın içine, her tarafına gelecek şekilde, fındıklı Hindistan cevizi karışımını döküyoruz. Daha sonra yufkayı uç kısmından iki elimizle tutarak, fazla sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz. Fırın tepsisinin dibini yağladıktan sonra, sardığımız yufkayı tepsinin kenarına uzun bir şekilde koyuyoruz ve diğer yufkalara da tepsiyi doldurana dek aynı işlemi uyguluyoruz. Biraz sıkıştırmanızda sakınca yoktur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz.

Diğer taraftan, bir karıştırma kabının içine yumurtaları kırarak iki çay bardağı toz şeker ile çırpıyoruz. Üzerine süt ile kabartma tozunu da ilave ederek biraz daha çırpıyoruz. Hazırladığımız bu karışımı kızarmış olan tatlının üzerine eşit miktarda olacak şekilde kepçe yardımı ile dökerek tatlıyı yeniden fırına veriyoruz. Altın sarısı rengini alana kadar pişiriyoruz.

Fırından çıktıktan 10-15 dakika sonra soğuyan şerbeti üzerine döküyoruz. Tepsinin üzerini daha geniş bir tepsi ile kapatarak tatlının şerbetini daha iyi çekmesini sağlıyoruz. Birkaç saat sonra tatlımız servise hazır. Dilediğiniz gibi süsleyerek veya kaymak ve dondurma eşliğinde ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zühdiye

26 Temmuz 2024 Cuma

Gerçekten gramofon tatlısı yapmayı çok istiyorum ama yufkaları sararken fazla sıkı yapmaktan korkuyorum, sizce bu tatlının lezzetini etkiler mi? Ayrıca sosu dökerken tatlının her tarafına eşit şekilde yaymak için bir püf noktası var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zühdiye,

Gramofon tatlısı yaparken yufkaları çok sıkı sarmamaya dikkat etmek önemlidir. Eğer yufkaları fazla sıkı sararsanız, tatlının içi tam olarak pişmeyebilir ve çıtırlığı kaybolabilir. Bu da tatlının lezzetini olumsuz etkileyebilir. Yufkaları sıkı ama çok sıkı olmayacak şekilde sarmanızı öneririm.

Sosu dökerken tatlının her tarafına eşit şekilde yaymak için sosu yavaşça ve ince bir akış halinde dökmek iyi bir yöntemdir. Ayrıca, bir fırça yardımıyla sosu tatlının üzerine yayabilirsiniz. Böylece sosun her yere eşit şekilde dağılmasını sağlarsınız.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pudingli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Nevzine Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Nevzine Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kardan Adam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kardan Adam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri