Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Samsa Tatlısı

Samsa tatlısı, Kafkasya ve Balkanlar'da farklı şekillerde hazırlanan geleneksel bir tatlıdır. Kafkasya'da börek tarzında yapılan samsa, Balkanlar'da şerbetli olarak hazırlanır. Balkanlar'da "baklava dilimi" olarak anılan bu tatlı, Trakya yöresinde de yaygın olarak yapılmaktadır. Samsa tatlısı, nemse baklavası olarak da bilinir ve oklava tatlısına benzerlik gösterir. Ancak, oklava tatlısından farklı olarak hamur şeritler halinde kesilir ve iç harcı eklenerek rulo şeklinde sarılır.

Gerekli Malzemeler

Hamur İçin:

  • 2 su bardağı elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Birkaç damla limon suyu
  • Bir fiske tuz

İç Harcı İçin:

  • 1 su bardağı ceviz içi (Arzu edenler badem içi ya da fındık içi kullanabilir)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı

Şerbet Malzemeleri:

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Samsa Tatlısı Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içine unu koyun ve ortasını havuz şeklinde açın. İçine tereyağını, tuzu, yumurta sarısını ve birkaç damla limon suyunu ekleyerek ılık su ile yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerine ıslak bir bez örterek 10 dakika dinlendirin. Daha sonra hamuru oklava yardımıyla 30-35 cm çapında açın ve zarf gibi kapatarak tekrar 10 dakika dinlendirin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.

İç harcı hazırlamak için, bir kabın içine ceviz içi, limon kabuğu rendesi, yumurta akı ve toz şekeri koyarak karıştırın. Dinlenmiş hamuru unlayarak 1 mm kalınlığında açın. Hamurun dış kenarlarını bir bıçakla keserek kare ya da dikdörtgen hale getirin. Hamurdan 5 cm genişliğinde ve 15-20 cm uzunluğunda şeritler hazırlayın. Şeritlerin kendinize yakın tarafına iç harcından bir miktar koyun ve rulo yaparak sarın. Ruloları yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Tüm hamur şeritleri bittikten sonra, üzerlerine yumurta sarısı sürün.

Fırını 180-200 dereceye ısıtın ve samsa tatlısını fırına koyarak üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Bu arada şerbet malzemelerini bir tencereye koyarak kaynatın ve kıvam alıncaya kadar pişirin. Tatlı ılıkken, sıcak şerbeti üzerine dökün ve 1-2 saat dinlendirin. Tatlının üzerini Antep fıstığı tozu ile süsleyerek servis tabağına alın.

Sonuç

Samsa tatlısı, geleneksel lezzetleri sevenler için mükemmel bir seçenektir. Ceviz, badem veya fındık gibi çeşitli iç harçlarla zenginleştirilebilen bu tatlı, özellikle özel günlerde ve misafirler için ideal bir ikramdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mehdi

12 Temmuz 2024 Cuma

Samsa tatlisini yaparken hamurun dinlendirilmesi ne kadar onemli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mehdi, Samsa tatlısının hamurunun dinlendirilmesi oldukça önemlidir. Hamurun dinlendirilmesi, glutenin gevşemesini sağlayarak daha kolay açılmasını ve işlenmesini mümkün kılar. Aynı zamanda hamurun içindeki malzemelerin birbirine iyice karışmasını ve hamurun daha homojen bir yapıya sahip olmasını sağlar. Bu da tatlının pişerken düzgün bir şekilde kabarmasına ve istenilen kıvamda olmasına yardımcı olur. Dolayısıyla, hamurun dinlendirilmesine yeterli zamanı ayırmak, Samsa tatlısının lezzeti ve dokusu açısından önemli bir adımdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lök Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lök Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kalbur Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kalbur Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gazoz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gazoz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri