Adı her ne kadar farklı gelse de, tadı hiç yabancı gelmeyecek niteliktedir. Özellikle şerbetli ve hamurlu bir tatlı olmasına rağmen son derece pratik ve hafif bir tatlıdır. Fış fış tatlısını eğer daha önce denemediyseniz, size önereceğimiz tarif ile hiç de zorlanmadan kolaylıkla fış fış tatlısı hazırlayabilirsiniz. Fış Fış Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
Şerbeti İçin
Fış Fış Tatlısı Nasıl Yapılır? Fış fış tatlısını hazırlamak için öncelikle derin bir karıştırma kabı alarak işe başlayalım. Ardından kabımızın içerisine yumurtaları kıralım ve üzerine yoğurdu ilave ederek çatal ile çırpalım. Karışım güzel bir şekilde karıştırıldıktan sonra içerisine karbonat ile unu ekleyelim ve karıştırmaya bir süre daha devam edelim. Minik parçalar haline getirilmiş ceviz içini ve tarçını da harcın bulunduğu karıştırma kabına alalım ve karıştırmaya devam edelim. Fış fış tatlısının hamuru hazır hale gelmiştir. Şimdi sırada pişirilmesi var. Bunun için kızartma tenceresinin içerisine bolca sıvı yağ ilave edelim ve hazırladığımız hamurdan tatlı kaşığı yardımıyla parçalar alalım, kızgın yağın içerisine bırakarak kızartalım. Tıpkı lokma tatlısı pişirir gibi kızarttığımız hamurları derin bir borcam veya fırın tepsisine çıkaralım. Bütün hamuru bu şekilde kızarttıktan sonra sırada şerbetin hazırlanması var. Şerbet için bir pişirme kabı alalım ve içerisine toz şeker ile suyu ilave edip kaynatalım. Birkaç taşım kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ilave edelim ve bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım. Sıcak olan şerbeti soğuk olan tatlıların üzerine bir kepçe ile gezdirelim ve tatlının şerbetini çekip soğumasını bekleyelim. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alalım ve üzerlerine Hindistan cevizi serpiştirip sunum yapalım. Hindistan cevizinden hoşlanmıyorsanız, tatlınızın üzerine ilave etmeyebilirsiniz. Bu tamamen damak zevkinize kalmıştır. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Fış fış tatlısının en iyi lezzeti yakalaması için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Hamurun kıvamı oldukça önemlidir; ne çok sert ne de çok cıvık olmalıdır. Şerbetin sıcak, tatlının ise soğuk olması tatlının şerbeti daha iyi çekmesini sağlar. Ayrıca, ceviz yerine fındık veya badem de kullanarak farklı tatlar elde edebilirsiniz. Tatlıyı daha hafif yapmak isterseniz, kızartma işlemi yerine fırında da pişirebilirsiniz. Bu durumda tatlıları fırın tepsisine dizip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Tarihi ve Kültürel Bağlam Fış fış tatlısı, genellikle geleneksel Türk mutfağında özel günlerde ve bayramlarda yapılan bir tatlıdır. Şerbetli tatlılar, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olup, tarih boyunca Osmanlı mutfağında da önemli bir yere sahip olmuştur. Fış fış tatlısı, bu geleneğin bir parçası olarak günümüzde de sıkça tercih edilir. Misafirler için özel olarak hazırlanır ve genellikle çay eşliğinde ikram edilir. |