Şerbetli Gül Tatlısı Şerbetli gül tatlısı, görselliği ile gözlere hitap eden, lezzeti ile ise damaklarda harika bir tat bırakan hafif ve yapılışı oldukça kolay bir tatlı tarifidir. Görsel anlamda misafirlerinize bir şölen yaşatmak istiyorsanız şerbetli gül tatlısını deneyebilirsiniz. Görünüşte zor gibi görünen aslında yapımı çok kolay olan bu tatlı, mutfak deneyimi olmayanların hatta daha önce hiç şerbetli tatlı yapmamış olanların bile kolaylıkla yapabileceği bir tatlı türüdür. Gevrekliğini oldukça uzun süre muhafaza ettiği için bayramlarda da sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Peki, şerbetli gül tatlısı nasıl yapılıyor? Hangi malzemeler kullanılıyor? Hangi aşamalardan oluşuyor? Gelin hep birlikte yapalım. Şerbetli Gül Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler Hamuru için
Şerbeti için
Üzeri için
Şerbetli Gül Tatlısı Nasıl Yapılır? Şerbetin Hazırlanması Şerbetli gül tatlısının şerbeti için, uygun bir tencereye verilen ölçülerde toz şeker ve suyu ilave edin. Tencereyi ocağa alarak, şeker eriyene kadar sürekli karıştırın. Şekerin tamamen erimesi, şerbetin şekerlenmesini önlemek için önemlidir. Şerbet kaynama aşamasına ulaştıktan sonra, ocağın ısısını azaltın. 5 dakika kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra limon suyunu ilave ederek 15 dakika daha kısık ocakta kaynatın. Şerbetin yoğun bir kıvamda olması gerekmektedir. Şerbet yoğun bir kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın. Hamurun Hazırlanması Tatlı hamuru için, yoğurma kabına ilk olarak sıvı malzemeleri koyun. Oda ısısında erimiş tereyağı, sıvı yağ, yumurta ve yoğurdu ekleyin. Sıvı malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra kuru malzemeleri ekleyin. İlk olarak irmik, vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur ele yapışmayacak kıvama ulaşana kadar yavaş yavaş un ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur oldukça yumuşak bir kıvama sahip olmalıdır. Hamurun yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatarak 20 dakika kadar dinlendirin. Hamurun Şekillendirilmesi Hamurun dinlenme süresi tamamlandıktan sonra hamuru büyük bezelere ayırın. Mutfak tezgâhını hafif unlayıp bezeleri merdane ile açın. Hamur ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Orta kalınlıkta bir hamur açtıktan sonra ufak bir çay bardağı ile hamuru yuvarlak yuvarlak kesin. Her bir yuvarlağı diğerinin yarısından başlayarak üzerine koyun. Üst üste sıraladığınız hamurları dıştan başlayarak içe doğru rulo şeklinde katlayın. Her bir ruloyu ortadan ikiye kesin. Bu sayede her bir rulodan iki adet tatlı çıkacaktır. Her bir gülün ortasına tüm fındık yerleştirin. Hazırladığınız gülleri kesme yerleri altta kalacak şekilde fırın kabına aralıklarla dizin. Tepsiyi önceden 190 derecede ısıtılmış fırına verip, güllerin üzeri kızarana kadar pişirin. Güller kıpkırmızı kızardıktan sonra fırından alın. Soğuyan şerbeti sıcak tatlının üzerine bir kepçe kullanarak eşit şekilde dökün. Tatlı, şerbette 1-2 saat kadar bekledikten sonra servis yapmak için hazır olacaktır. Afiyet olsun. |