İrmikle Yapılan Tatlılarİrmik, durum buğdayından üretilen ve genellikle tatlılarda kullanılan bir malzemedir. İrmik, içerdiği yüksek besin değeri sayesinde sağlık açısından birçok fayda sağlar. Tok tutar ve enerji verir. Yüksek protein içeriği dolayısıyla insülin direnci olan hastalar tarafından belli miktarda tüketilmesi uygundur. İrmik, kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Karbonhidrat içerir ve büyüme çağındaki çocuklar için enerji sağlar. Diyet yapan kişiler için tokluk hissi verir ve kemik ile diş sağlığına faydalıdır. Ayrıca, kas sisteminin gelişmesinde önemli bir rol oynar. B ve E vitaminleri açısından zengindir. İrmik, pH dengesini sağlar ve tüketimi fazla abartılmadığı sürece zararsızdır. Çikolatalı Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi Malzemeleri
Vişne Sosu İçin
Çikolatalı Vişneli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?Bir tencereye süt, şeker ve irmik koyulur ve pişirilir. Kıvama geldiğinde ve katılaştığında, tereyağı, vanilya ve parçalanmış çikolatalar eklenir. Eriyene kadar karıştırılır. Tart kalıbı yağlanır ve hazırlanan irmik dökülür. Dolapta 3 saat bekletilir. Vişne sosu için, konserve vişne ve 1 su bardağı su bir tencereye koyulur. 5 yemek kaşığı şeker ve nişasta eklenir ve karıştırılır. Arzuya göre renk elde etmek için kırmızı gıda boyası da eklenebilir. Katılaştığında vişneler ezilmemeli ve ılımaya bırakılmalıdır. Soğuyan irmik servis tabağına ters çevrilir ve üzerine vişneli sos ilave edilerek süslenir ve servise hazırlanır. Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi Malzemeleri
Dondurmalı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?Tereyağı bir tencerede eritilir ve irmik eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir kapta su, şeker ve süt iyice karıştırılıp kavrulan irmiğe dökülür. Kısık ateşte 10 dakika pişirilir. Helva ılıdıktan sonra bir kaseye yerleştirilip ortasına dondurma konulur ve üzerine tekrar helva koyulur. Servis tabağına ters çevrilir. Antep fıstığı ile süslenir ve hemen servis edilir. İrmikli Şekerpare Tarifi Malzemeleri
Şerbet İçin
İrmikli Şekerpare Nasıl Yapılır?İlk olarak şerbet için şeker, su ve limon suyu bir tencereye koyulup kaynatılır. Kıvam aldıktan sonra kapatılıp soğumaya bırakılır. Margarin ve pudra şekeri krema haline gelene kadar yoğurulur. Yumurta, Hindistan cevizi ve irmik eklenip yoğurulur. Yavaş yavaş un eklenir, unun içerisine kabartma tozu ve vanilya da eklenir. Elde edilen hamur sert olmamalıdır. Yağlanmış tepsiye yuvarlak hamurlar yapılıp dizilir ve üzerine fındık bastırılır. Hazırlanan hamurlar fırına verilir. Fırından çıktıktan sonra soğuyan şerbet dökülür ve şekerparelerin şerbeti çekmesi beklenir. Şerbeti çektikten sonra servis edilir. |
İrmik, durum buğdayından üretilen ve genellikle tatlılarda kullanılan bir malzeme olarak anlatılmış. Peki, irmikle yapılan tatlıların sağlık açısından faydaları nelerdir? Tok tutma ve enerji verme gibi özelliklerinden bahsedilmiş, bu doğru mudur? Ayrıca, insülin direnci olan hastaların tüketimi konusunda neler söylenebilir?
Cevap yazMerhaba Okan Yılmaz,
İrmikle yapılan tatlıların sağlık açısından faydaları:
İrmik, durum buğdayından üretilen bir malzeme olduğu için, protein ve lif açısından zengin bir yapıya sahiptir. Bu da tok tutma ve enerji verme konusunda doğru bilgiler sunar. Özellikle, kan şekerini hızla yükseltmeyen yapısı sayesinde daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir.
İnsülin direnci olanlar için:
İrmikle yapılan tatlılar, genellikle şeker içerdiği için insülin direnci olan kişiler için pek uygun olmayabilir. Bu kişilerin, tüketim miktarını kontrol altında tutmaları ve mümkünse şekersiz veya daha az şeker içeren tarifler tercih etmeleri daha uygun olur.
Umarım bu bilgiler işine yarar, sağlıklı günler dilerim!