Mavi Haşhaşlı Tatlı Mavi haşhaşlı tatlı, irmik ve mavi haşhaşın bir arada bütünlük oluşturduğu, yapımı oldukça basit ve pratik olan yöresel bir tatlıdır. Bu eşsiz lezzet, özellikle Ege mutfağından çıkarak mutfaklarımıza kadar ulaşmıştır. Siz de bu lezzete bayılacaksınız. Mavi Haşhaşlı Tatlı Malzemeleri
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
Mavi Haşhaşlı Tatlı Nasıl Yapılır? Öncelikle, yumurtaları buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu sayede yumurtalar daha iyi köpürür ve kek daha iyi kabarır. Yumurtaları ve toz şekeri geniş bir kaba alıp iyice köpürene kadar çırpın. Ardından üzerine sıvı yağı, irmiği ve haşhaşı ekleyip mikserde iyice çırpın. Unu, kabartma tozunu, karbonatı ve şekerli vanilini ayrı bir kaba koyup harmanlayın ve geniş bir süzgeç yardımı ile eleyerek kek karışımına ekleyin. Mikserde iyice çırparak kek karışımını kıvama getirin. Kıvama gelen keki bir kek kalıbını veya borcamı yağlayıp unladıktan sonra dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Kekin üzeri kızarmaya başlayınca bir çubukla kekin birkaç yerinden delik açarak hamur kalıp kalmadığını kontrol edin. Kek pişene kadar şerbetini hazırlayın. Şerbeti hazırlamak için, su ve toz şekeri geniş bir tencereye alarak kaynatın. Kaynayan şerbetin kıvamını anlamak için baş parmağınıza bir damla damlatın. Eğer kaygan ve parmağınızın üzerinde durabiliyorsa şerbetiniz olmuş demektir. Ocağın altını kapatmadan birkaç dakika önce limon damlatın. Şerbet ve tatlı ılık iken, şerbeti kekin her tarafına eşit şekilde dökün. Şerbetini çekip soğuduktan sonra sütle krem şantiyi bir kaba boşaltarak önce düşük sonra yüksek ayarda mikserle iyice çırpın. Ardından tatlının üzerine sürün. Son olarak ceviz serpip buzdolabında bir saat dinlendirin. Daha sonra dilimleyerek şık servis tabaklarında servis edin. Şimdiden afiyet olsun. |
Mutena
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMavi haşhaşlı tatlının lezzetini özellikle Ege mutfağından çıkmış bir tarif olması mı sağlıyor? Şerbetin kıvamını tam olarak tutturmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMutena, mavi haşhaşlı tatlının lezzeti Ege mutfağından çıkmış bir tarif olmasından kaynaklanabilir, çünkü Ege mutfağının kendine özgü tatları ve tarifleri bulunuyor. Şerbetin kıvamını tam olarak tutturmak için şeker ve su oranına dikkat etmek önemli. Ayrıca, şerbeti hazırlarken şekerin tamamen erimesini sağlamak için kısık ateşte yavaş yavaş karıştırmak ve kaynadıktan sonra bir süre daha ocakta tutmak gerekmektedir. Şerbetin soğuk, tatlının ise sıcak olması da kıvamının doğru olması için önemli bir ayrıntı.