Mavi Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Mavi Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Mavi Haşhaşlı Tatlı

Mavi haşhaşlı tatlı, irmik ve mavi haşhaşın bir arada bütünlük oluşturduğu, yapımı oldukça basit ve pratik olan yöresel bir tatlıdır. Bu eşsiz lezzet, özellikle Ege mutfağından çıkarak mutfaklarımıza kadar ulaşmıştır. Siz de bu lezzete bayılacaksınız.

Mavi Haşhaşlı Tatlı Malzemeleri

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı mavi haşhaş
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket karbonat
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 su bardağı un

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin

  • 2 paket krem şanti
  • 2 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı iri doğranmış ceviz kırığı

Mavi Haşhaşlı Tatlı Nasıl Yapılır?

Öncelikle, yumurtaları buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu sayede yumurtalar daha iyi köpürür ve kek daha iyi kabarır. Yumurtaları ve toz şekeri geniş bir kaba alıp iyice köpürene kadar çırpın. Ardından üzerine sıvı yağı, irmiği ve haşhaşı ekleyip mikserde iyice çırpın. Unu, kabartma tozunu, karbonatı ve şekerli vanilini ayrı bir kaba koyup harmanlayın ve geniş bir süzgeç yardımı ile eleyerek kek karışımına ekleyin. Mikserde iyice çırparak kek karışımını kıvama getirin. Kıvama gelen keki bir kek kalıbını veya borcamı yağlayıp unladıktan sonra dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Kekin üzeri kızarmaya başlayınca bir çubukla kekin birkaç yerinden delik açarak hamur kalıp kalmadığını kontrol edin. Kek pişene kadar şerbetini hazırlayın.

Şerbeti hazırlamak için, su ve toz şekeri geniş bir tencereye alarak kaynatın. Kaynayan şerbetin kıvamını anlamak için baş parmağınıza bir damla damlatın. Eğer kaygan ve parmağınızın üzerinde durabiliyorsa şerbetiniz olmuş demektir. Ocağın altını kapatmadan birkaç dakika önce limon damlatın. Şerbet ve tatlı ılık iken, şerbeti kekin her tarafına eşit şekilde dökün. Şerbetini çekip soğuduktan sonra sütle krem şantiyi bir kaba boşaltarak önce düşük sonra yüksek ayarda mikserle iyice çırpın. Ardından tatlının üzerine sürün. Son olarak ceviz serpip buzdolabında bir saat dinlendirin. Daha sonra dilimleyerek şık servis tabaklarında servis edin.

Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mutena

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Mavi haşhaşlı tatlının lezzetini özellikle Ege mutfağından çıkmış bir tarif olması mı sağlıyor? ޞerbetin kıvamını tam olarak tutturmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mutena, mavi haşhaşlı tatlının lezzeti Ege mutfağından çıkmış bir tarif olmasından kaynaklanabilir, çünkü Ege mutfağının kendine özgü tatları ve tarifleri bulunuyor. ޞerbetin kıvamını tam olarak tutturmak için şeker ve su oranına dikkat etmek önemli. Ayrıca, şerbeti hazırlarken şekerin tamamen erimesini sağlamak için kısık ateşte yavaş yavaş karıştırmak ve kaynadıktan sonra bir süre daha ocakta tutmak gerekmektedir. ޞerbetin soğuk, tatlının ise sıcak olması da kıvamının doğru olması için önemli bir ayrıntı.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Trileçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Trileçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bardakta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Bardakta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Bal Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Torpil Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Torpil Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Diyet Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri