Osmanlı Tatlıları Osmanlı İmparatorluğu, zengin mutfağı ve birbirinden lezzetli tatlılarıyla ünlüdür. Osmanlı döneminde özellikle saray mutfağında geliştirilen birçok sütlü ve şerbetli tatlı, bugün de büyük bir ilgiyle tüketilmektedir. Eğer siz de Osmanlı döneminde yapılan tatlıları merak ediyorsanız, yazımızın devamına göz atmanızı öneririz. Fetih Sarması İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler
Fetih Sarması Nasıl Yapılır? Fetih sarmasını hazırlamak için yumurtaları bir karıştırma kabının içerisine alın. Yumurtaların üzerine toz şeker, sıvıyağ ve unu ilave edip mikserle yüksek devirde çırpın. Arzu ederseniz, yumurtalarla toz şekeri önce çırpıp köpüklü bir kıvama getirebilir ve ardından diğer malzemeleri harcın içerisine ilave edip karıştırabilirsiniz. Ancak Osmanlı zamanında bu şekilde hazırlandığı için tarif bu şekildedir. Karıştırılmış olan malzemeleri 15 dakika kadar çırptıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine veya yağlı kâğıt döşenmiş bir kare tepsiye hamuru döküp yayın. Fırın tepsisini 175 derecelik fırına yollayın ve pişmesini bekleyin. Bu aşamada üzeri kızarana dek pişmesi yeterli olacaktır. Pişmiş olan keki fazla kurutmadan fırından alın ve üzerine dökeceğiniz şerbeti hazırlayın. Bu tatlının şerbetini pişirmeden hazırlıyoruz. Bunun için su ile toz şekeri bir karıştırma kabına alıp karıştırın. Suyun ılık olması şekerin daha çabuk erimesini sağlayacaktır. Şeker eridikten sonra tatlının her tarafına bir kaşıkla şerbetten gezdirin. Tatlının şerbetini dökerken dikkat edilecek en önemli ayrıntı, tatlının çok fazla ıslak kalmaması ve çok şerbetli olmamasıdır. Bunun için şerbeti dökerken dikkat etmenizde fayda olacaktır. Hamurun üst kısmına baldan sürün. Ardından çekilmiş Antep fıstığını serpiştirin ve keki geniş olan yerinden tutup rulo şeklinde sarın. Sardığınız tatlıyı rulo şeklinde kesip sunum yapın. Tulumba Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler
Tulumba Tatlısı Nasıl Yapılır? Tulumba tatlısını hazırlamak için öncelikle şerbet ile başlayalım ve bunun için suyla toz şekeri bir pişirme kabına alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Şerbeti kısık ateşte pişirelim ve birkaç taşım kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbeti bir kenara kaldırıp soğutalım. Şerbet soğurken biz de tulumba tatlısının hamurunu hazırlamaya geçelim. Hamurunu hazırlamak için bir tencere alalım ve içerisine yağı, şekeri ve suyu ilave edip ocağın üzerine yerleştirelim. Ocağın altını kısık ateşte açalım ve yağ malzemeler ısındığında tencerenin içerisine unu ilave edelim ve bu aşamada hamuru oluşturmak için hızlı hızlı karıştıralım. Hamuru ocağın üzerinden indirelim ve soğuması için biraz bekletelim. Soğumuş olan hamurun üzerine 3 tane yumurta kırıp kaşıkla iyice karıştıralım ve yumurtaları hamura yedirelim. Yumurtaların ardından hamurun içerisine irmikle nişastayı katıp güzelce yoğuralım ve kaşıkla karıştıralım. Hazır hale gelen hamuru bir sıkma torbasının içerisine alalım. Tulumba tatlısını kızartacağımız tava veya tencerenin içerisine sıvıyağı ilave edip tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim ve ısıtalım. Yağ kızınca tencerenin içerisine tulumba hamurunu sıkalım ve yavaş yavaş pişirelim. Sıkma torbasının ağız kısmına yıldızlı veya sevdiğiniz herhangi bir şekilli uç takabilir ve şekilli tulumba tatlıları yapabilirsiniz. Kızarmış olan hamurları soğuk olan şerbetin içerisine bırakıp şerbetini çekmesini bekleyelim. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım. Tarçınlı Lokma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler
Tarçınlı Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır? Tarçınlı lokma tatlısı için ilk önce şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen su ile şekeri bir pişirme kabına alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Orta harlı ateşte şerbeti beş dakika kadar kaynatalım ve ardından içerisine karanfil ile limon suyunu ilave edip soğuması için bekletelim. Hamuru oluşturmak için bir karıştırma kabı alalım ve içerisine suyla birlikte mayayı ilave edip parmak uçlarımızla eritelim. Harcın içerisine tuz, tarçın, yumurta ve yavaş yavaş da un ilavesi yapıp karıştıralım. Kek harcından biraz daha yoğun kıvama getirdiğimiz hamurun üzerine bir tülbent kapatalım ve mayalanması için biraz bekletelim. Mayası gelmiş olan hamurun üzerine tülbendi alalım ve kızartacağımız tavayı da ocağın üzerine yerleştirelim. Tavanın içerisine yağ ilavesi yapıp ısıtalım ve kızgın yağın içerisine hamurdan birer tatlı kaşığı alıp bırakalım. Kızarmış olan tarçınlı lokma tatlılarını soğuk şerbetin içerisine bırakalım ve şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım. Afiyet olsun. |
Cavidan
26 Temmuz 2024 CumaOsmanlı döneminde yapılan bu tatlılardan hangisini denemek daha kolay olur? Özellikle Fetih Sarması'nın şerbetini pişirmeden hazırlamak konusunda nelere dikkat etmeliyim?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaCavidan, Fetih Sarması'nın şerbetini pişirmeden hazırlamak biraz dikkat gerektiriyor. Şerbeti pişirmeden hazırlarken şekerin tamamen erimesi ve şerbetin homojen bir yapıya kavuşması önemlidir. Bunu sağlamak için şeker ve suyu iyice karıştırmalı, şekerin tamamen eridiğinden emin olmalısın. Ayrıca, şerbeti eklerken tatlının yeterince soğuk olmasına dikkat etmelisin, aksi halde tatlının yapısı bozulabilir. Kolay gelsin!