Osmanlı Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Osmanlı Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Tatlıları, Osmanlı zamanında yapılan ve padişahların tadına baktıkları tatlılardır. Özellikle Osmanlı dönemine ait pek çok sütlü ve şerbetli tatlı çeşidi bulunmaktadır. Sizde Osmanlı zamanında yapılan tatlıları merak ediyor iseniz eğer yazımızın devamına göz atmanızı öneririz.

Osmanlı Tatlıları

Fetih Sarması İçin Gerekli Malzemeleri
  • 4 tane yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 bardak un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı Antep fıstığı
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
Fetih Sarması Nasıl Yapılır?

Fetih sarmasını hazırlamak için yumurtaları bir karıştırma kabının içerisine alalım. Yumurtaların üzerine toz şeker, sıvıyağ ve unu ilave edip mikserle yüksek devirde çırpalım. Arzu ederseniz eğer yumurtalarla toz şekeri ilk önce çırpıp köpüklü bir kıvama getirebilir ve arkasından diğer malzemeleri harcın içerisine ilave edip karıştırabilirsiniz. Ancak Osmanlı zamanında bu şekilde hazırlandığı için tarif bu şekildedir. Karıştırılmış olan malzemeleri 15 dakika kadar çırptıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine veya yağlı kâğıt döşenmiş bir kare tepsiye hamuru döküp yayalım. Fırın tepsisini 175 derecelik fırına yollayalım ve pişmesini bekleyelim. Bu aşamada üzeri kızarana dek pişmesi yeterli olacaktır. Pişmiş olan keki fazla kurutmadan fırından alalım ve üzerine dökeceğimiz şerbeti hazırlayalım. Bu tatlının şerbetini pişirmeden hazırlıyoruz. Bunun için su ile toz şekeri bir karıştırma kabına alıp karıştıralım. Suyun ılık olması şekerin daha çabuk erimesini sağlayacaktır. Şeker eridikten sonra tatlının her tarafına bir kaşıkla şerbetten gezdirelim. Tatlının şerbetini dökerken dikkat edilecek en önemli ayrıntı, tatlının çok fazla ıslak kalmaması ve çok şerbetli olmamasıdır. Bunun için şerbeti dökerken dikkat etmenizde fayda olacaktır. Hamurun üst kısmına baldan sürelim. Ardından çekilmiş Antep fıstığını serpiştirelim ve keki geniş olan yerindne tutup rulo şeklinde saralım. Sardığımız tatlıyı rulo şeklinde kesip sunum yapalım.

Tulumba Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2,5 su bardağı elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 3 tane yumurta
  • 2 su bardağı su
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 3,5 su bardağı su
Tulumba Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tulumba tatlısını hazırlamak için öncelikle şerbet ile başlayalım ve bunun için suyla toz şekeri bir pişirme kabına alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Şerbeti kısık ateşte pişirelim ve birkaç taşım kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbeti bir kenara kaldırıp soğutalım. Şerbet soğurken biz de tulumba tatlısının hamurunu hazırlamaya geçelim. Hamurunu hazırlamak için bir tencere alalım ve içerisine yağı, şekeri ve suyu ilave edip ocağın üzerine yerleştirelim. Ocağın altını kısık ateşte açalım ve yağ malzemeler ısındığında tencerenin içerisine unu ilave edelim ve bu aşamada hamuru oluşturmak için hızlı hızlı karıştıralım. Hamuru ocağın üzerinden indirelim ve soğuması için biraz bekletelim. Soğumuş olan hamurun üzerine 3 tane yumurta kırıp kaşıkla iyice karıştıralım ve yumurtaları hamura yedirelim. Yumurtaların ardından hamurun içerisine irmikle nişastaya katıp güzelce yoğuralım ve kaşıkla karıştıralım. Hazır hale gelen hamuru bir sıkma torbasının içerisine alalım. Tulumba tatlısını kızartacağımız tava veya tencerenin içerisine sıvıyağı ilave edip tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim ve ısıtalım. Yap kızınca tencerenin içerisine tulumba hamurun sıkalım ve yavaş, yavaş pişirelim. Sıkma torbasının ağız kısmına yıldızlı veya sevdiğiniz herhangi bir şekilli uç takabilir ve şekilli tulumba tatlıları yapabilirsiniz. Kızarmış olan hamurları soğuk olan şerbetin içerisine bırakıp şerbetini çekmesini bekleyelim. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Tarçınlı Lokma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2,5 su bardağı dolusu un
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 fiske tuz
  • 1 tane yumurta
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 2 tane karanfil
  • 5 damla limon suyu
Tarçınlı Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tarçınlı lokma tatlısı için ilk önce şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen su ile şekeri bir pişirme kabın alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Orta harlı ateşin üzerine şerbeti beş dakika kadar kaynatalım ve ardından içerisine karanfil ile limon suyunu ilave edip soğuması için bekletelim. Hamuru oluşturmak için bir karıştırma kabı alalım ve içerisine suyla birlikte mayayı ilave edip parmak uçlarımızla eritelim. Harcın içerisine tuz, tarçın, yumurta ve yavaş yavaş da un ilavesi yapıp karıştıralım. Kek harcından biraz da yoğun kıvama getirdiğimiz hamurun üzerine bir tülbent kapatalım ev mayalanması için biraz bekletelim. Mayası gelmiş olan hamurun üzerine tülbendi alalım ve kızartacağımız tavayı da ocağın üzerine yerleştirelim. Tavanın içerisine yağ ilavesi yapıp ısıtalım ve kızgın yağın içerisine hamurdan birer tatlı kaşığı alıp bırakalım. Kızarmış olan tarçınlı lokma tatlılarını soğuk şerbetin içerisine bırakalım ve şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Osmanlı Tatlıları Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıvrım Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıvrım Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kekli Muhallebili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kekli Muhallebili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Halley Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Halley Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fış Fış Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fış Fış Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Arap Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Arap Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aperatif Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Aperatif Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Halep Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Halep Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri