Portakallı Revani TatlısıPortakallı revani tatlısı, çoğu kişinin severek tükettiği şerbetli klasik tatlılarımızdan birisidir. Bunu bir de portakallı hazırlamaya ne dersiniz? Tahmin ediyoruz mis gibi portakal kokusuyla sizleri de kendine hayran bırakacaktır. Kış aylarında portakalın tam zamanında sizler de sevdikleriniz için bu tatlıyı hazırlayabilirsiniz. Yapımının çok kolay olduğunu belirtelim. Aynı kek hamuru yapar gibi bir hamur hazırlayacaksınız. Kıvamı kekten çok az yoğun olsa, tam yerinde olacak. Bunun için verdiğimiz ölçülere dikkat etmelisiniz. Unu bardakla ölçerken tepeleme koymayın. Bu fark bile revaninin kıvamını yakalayamamanıza neden olabilir. Bir de şu hatırlatmayı yapalım, tatlının içine portakal suyu koyuyoruz. Malum portakalın çok tatlı olması durumunda, şerbette ve revaninin içinde kullandığımız şeker oranını kendi damak tadınıza uygun şekilde ayarlayabilirsiniz. Fazla tatlı olmasını istemezseniz, şekeri biraz azaltın ya da tatlı sevenler biraz artırabilir. Şimdi birlikte portakalın zamanı geçmeden hemen portakallı revani tatlısını hazırlamaya başlayalım. Portakallı Revani Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbet Malzemeleri
Portakallı Revani Tatlısı Nasıl Yapılır?Öncelikle tatlımızı hazırlamak için uygun boyda bir kasenin içinde toz şekeri ve yumurtaları mikserle çırpmaya başlıyoruz. Bunun içine aynı kek hamuru hazırlar gibi önce kabartma tozu ve un dışında olan diğer malzemeleri ilave ederek, çırpmaya devam ediyoruz. Unutmamamız gereken bir konu da, malzemelerin oda sıcaklığında olmasıdır. En son kabartma tozu ve elenmiş unu ilave ederek, tahta bir kaşık yardımıyla hamuru karıştırmaya devam ediyoruz. Bu arada fırınınızı kek pişirirken yaptığınız gibi, 175 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayabilirsiniz. Tatlının hamurunu büyük boy dikdörtgen borcamı yağlayarak içine dökün. Fırınınız ısındığında, revaniyi fırına koyabilirsiniz. Bu arada revaninin şerbetini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz şerbeti daha önceden hazırlayabilirsiniz. Ya şerbetiniz soğuk olsun ya da revani soğuk olsun. Hangisi kolayınıza geliyorsa, onu tercih edebilirsiniz. Bir tencerenin içinde şerbet malzemelerini karıştırın. Bunu orta ateşin üzerinde kaynatmaya başlayın. Revani piştiyse fırından alarak soğuması için kenara koyun. Şerbetin kıvamı fazla cıvık olmamalıdır. Revani soğuduktan sonra, sıcak şerbeti üzerine dökebilirsiniz. Portakallı revani tatlısını 2-3 saat dinlenmeye bırakın. Daha sonra dilediğiniz ebatta dilimleyerek, üzerine Hindistan cevizi, Antep fıstığı tozu gibi süslemeler yapabilirsiniz. Tatlınızı servis tabağına alarak, sevdiklerinizin beğenisine sunabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Portakallı revani tatlısını yapmayı düşündüğümde, tarifin ne kadar pratik olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Özellikle portakal suyu ve kabuğu rendesi eklenmesi, tatlıya farklı bir aroma katacak gibi görünüyor. Malzemelerin oda sıcaklığında olması gerektiği hatırlatması da önemli; bu detayları atlamamak gerek. Şerbetin kıvamını ayarlamak için de şeker oranını damak tadına göre değiştirebilmek güzel bir esneklik sağlıyor. Fırından çıkan revaninin üzerine sıcak şerbet döküldüğünde nasıl bir lezzet elde edileceğini merak ediyorum. Ayrıca, 2-3 saat dinlendirdikten sonra dilimleyip üzerine Hindistan cevizi serpmek de hoş bir dokunuş olacak. Denemek için sabırsızlanıyorum!
Cevap yazMerhaba Işıl,
Portakallı revani tarifine olan ilgin beni de çok mutlu etti. Tarifin pratik olması, özellikle yoğun bir günün ardından tatlı yapmayı düşünenler için büyük bir avantaj. Portakal suyu ve kabuğu rendesi eklemek, gerçekten tatlıya taze bir aroma katıyor.
Malzeme Sıcaklığı konusundaki hatırlatman da çok önemli; bu gibi detaylar, tatlının lezzetini doğrudan etkileyebiliyor. Şerbetin kıvamını damak tadına göre ayarlama esnekliği de, her seferinde farklı bir lezzet deneyimi sunacak. Fırından çıkan revaninin sıcak şerbetle buluştuğunda nasıl bir tat ortaya çıkacağını düşünmek bile heyecan verici!
Dinlendirme Süresi de tatlının kıvamı ve lezzeti açısından kritik. 2-3 saat dinlendirdikten sonra Hindistan cevizi ile süslemen, tatlıya hem görsellik katacak hem de farklı bir doku sağlayacaktır. Denemek için sabırsızlanmanı anlıyorum; umarım yaptığında harika sonuçlar alırsın! Afiyet olsun!