Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Tatlısı, Gaziantep ve Şanlıurfa yörelerinde meşhurlaşmış kökeni Selçuklular dönemine kadar uzanan sultanların tercih ettiği tatlı çeşididir. Un ve suyun karıştırılarak elde edilen hamurun ince kesilmesiyle elde edilen teller sonucu ismini Tel Kadayıf olarak almıştır. Dünyada en çok Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu ülkeleri tarafından tatlı olarak tüketilmektedir. Kadayıf sözcüğü ise Arapça'dan gelen "kadife" sözcüğünün çoğuludur.

Tel kadayıftan elde edilen diğer bir tatlı çeşidi olan künefede en çok Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu ve Arap ülkelerinde yaygın olarak yapılmaktadır. Restoranlarda, otel menülerinde ve birçok yerde tel kadayıf tatlısına denk gelmeniz mümkündür. Ancak kadayıf severlerin evlerinde de bu tatlıyı kendileri yapabilecekleri pratik tarifi sizlerle paylaşıyoruz.

Tel Kadayıf Tatlısı Malzemeleri
  • 500 gr. Taze tel kadayıf
  • 250 gr. Tereyağı
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Şerbeti için
  • 3 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 damla limon suyu
Tel Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Marketlerden temin ettiğiniz tel kadayıfı tezgâh üzerine yayılır. Eritilen tereyağı kadayıfın üzerine dökülür ve nazik el hareketleriyle kadayıfın her tarafına yağ yedirilir. Bu işlemi nazik hareketle yapmamızın sebebi kadayıfların parçalanmadan tel olarak kalması gerektiğindendir.

Bir kâseye kadayıftan bir parça alarak kenarları dışarıda kalacak şekilde serilir. Orta kısmına iri çekilmiş cevizlerden konur ve bohça şeklinde kapatılarak fırın tepsisine itinayla yerleştirilir. Elimizdeki tüm kadayıflar bitene kadar bu işlem tekrar edilir. Hepsi bitince önceden ısıtılmış fırında 200 derecede altı üstü renk alıncaya kadar 20-25 dakika sürede pişirilir. Fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır.

Kadayıfın şerbeti için ayrı bir tencerede süt hariç şeker, su ve limon suyu eklenerek kaynatılır. Şeker tamamen eridiğinde sütü de ilave edilir ve bir müddet daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.

Şerbetin kadayıfları eritmemesi için hafif ılık olarak dökülmesi gerekmektedir. Ilık şerbeti soğuk tatlımızın üzerine dökelim ve şerbeti iyice çeken kadayıfı bolca yeşil fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Dilerseniz yanına dondurma da ekleyerek daha da lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Tel Kadayıf Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Lokumu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Lokumu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Sünger Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sünger Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çilekli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri