Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Tatlısı

Tel Kadayıf Tatlısı, Gaziantep ve ޞanlıurfa yörelerinde meşhurlaşmış, kökeni Selçuklular dönemine kadar uzanan ve sultanların tercih ettiği bir tatlı çeşididir. Un ve suyun karıştırılarak elde edilen hamurun ince kesilmesiyle oluşan teller, bu tatlıya Tel Kadayıf ismini vermiştir. Dünyada en çok Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu ülkelerinde tüketilmektedir. "Kadayıf" sözcüğü, Arapça "kadife" kelimesinin çoğuludur.

Künefe ve Tel Kadayıf Tatlısı

Tel kadayıftan elde edilen bir diğer tatlı çeşidi olan künefe, özellikle Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Arap ülkelerinde yaygın olarak yapılmaktadır. Restoranlarda, otel menülerinde ve birçok yerde Tel Kadayıf Tatlısı'na denk gelmek mümkündür. Ancak kadayıf severlerin evlerinde de bu tatlıyı yapabilecekleri pratik bir tarif paylaşıyoruz.

Tel Kadayıf Tatlısı Malzemeleri

  • 500 gr. taze tel kadayıf
  • 250 gr. tereyağı
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

ޞerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 damla limon suyu

Tel Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Marketlerden temin ettiğiniz tel kadayıfı tezgâh üzerine yayın. Eritilen tereyağını kadayıfın üzerine dökün ve nazik el hareketleriyle tereyağın kadayıfın her tarafına yedirin. Bu işlemi nazik hareketlerle yapmamızın sebebi, kadayıfların parçalanmadan tel olarak kalması gerektiğindendir.

Bir kâseye kadayıftan bir parça alarak kenarları dışarıda kalacak şekilde serin. Orta kısmına iri çekilmiş cevizlerden koyun ve bohça şeklinde kapatarak fırın tepsisine itinayla yerleştirin. Elinizdeki tüm kadayıflar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Hepsi bitince önceden ısıtılmış fırında 200 derecede altı üstü renk alıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkararak soğumaya bırakın.

Kadayıfın şerbeti için ayrı bir tencerede süt hariç şeker, su ve limon suyu ekleyerek kaynatın. ޞeker tamamen eridiğinde sütü de ilave edin ve bir müddet daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakın.

ޞerbetin kadayıfları eritmemesi için hafif ılık olarak dökülmesi gerekmektedir. Ilık şerbeti soğuk tatlımızın üzerine dökelim ve şerbeti iyice çeken kadayıfı bolca yeşil fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Dilerseniz yanına dondurma da ekleyerek daha da lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri