Gazete Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Gazete Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gazete Tatlısı

Gazete tatlısı, bir çeşit baklava türüdür ve bu nedenle gazete baklavası olarak da anılır. Özellikle bayramların en sevilen tatlılarından olan baklavanın farklı türleri yapılmaktadır. Biz de sizler için değişik ve çok lezzetli bir tarif hazırladık. Tatlı, adını gazetenin üzerinde bekletilmesinden ve gazete aracılığıyla rulo yapılmasından alır. Ancak dilerseniz gazete kâğıdı yerine, temiz bir ambalaj kâğıdı kullanabilirsiniz. Tatlının en önemli püf noktası, yufkaları hazırladıktan sonra oklavaya doladığınızda, oklavada büzme işlemini fazla yapmamaktır. İsteyenler yufkayı sererek eliyle büzebilir. Hangisi kolayınıza gelirse, o şekilde yapabilirsiniz. Vereceğimiz ölçüler orta boy bir tepsi için yeterli gelecektir. Dilerseniz şimdi gazete tatlımızı hazırlamaya başlayalım.

Gazete Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram elenmiş un
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağından bir parmak kadar eksik ılık su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu
  • 1 çay kaşığının üçte ikisi tuz
  • Tatlının arasına koymak için ceviz
  • Tatlının üzeri için 3 su bardağı sıvı yağ

Yufkaları Açmak İçin

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı nişasta

Şerbet Malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • Bir fiske tuz

Gazete Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yoğurma kabının içine hamur malzemelerini koyun. Bunları iyice karıştırarak, kıvamı yerinde bir hamur elde edin. Önce sıvı malzemeleri karıştırıp, daha sonra unu azar azar ilave edin. Hamuru hazırlayınca, bundan 12 beze ayırın. Bir tepsinin altına sıvı yağ dökerek, bezeleri içine koyun. Bunlar bir süre tepsideki yağın içinde bekleyecek. Bunu yaparsanız tatlının yufkalarını daha kolay açarsınız. Çoğu yörede bu yöntemi baklava yaparken uygularlar. Yaklaşık olarak bezelerin yağda 1 saat kadar beklemesi yeterli olacaktır. Bu süreden sonra bezeleri yağın içinden alarak, içine mutfak havlusu serdiğiniz bir tepsinin içine koyun ve üzerini bezle örtün. Ortalama yarım saat kadar da bu şekilde bekletin. Bu işlemi yaptığınızda bezelerin fazla yağı gidecektir.

Şimdi yufkaları açmak için kullanacağınız un ve nişastayı bir kabın içinde karıştırın. Sadece nişastayla yufkayı açmaya kalktığınızda, yufkanız daha çabuk kurur ve açarken zorlanırsınız. Şimdi bezeleri tek tek açabildiğiniz kadar açın. Yufkaları açmak için tahtadan düzgün bir oklava kullanmalısınız. Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine gevşek bir şekilde dolayın ve hafif bir şekilde ortasına doğru büzün. Büzdüğünüz yufkayı temiz bir kâğıdın üzerine yavaşça açın. Bu şekilde 4 tane yufka açın ve bekletin. Yufkalar nemini kaybetmemeli, bu şekilde şekilleri de bozulmaz. İlk açacağınız yufkanın üzerine ceviz serpin. Bunun üstüne ikinci yufkayı serin ve yine ceviz serpin. Altta olan kâğıdın yardımıyla, yufkaları önce bir taraftan, sonra diğer taraftan ortaya doğru yuvarlayın ve bunları üst üste bindirin. Bu şekilde tek bir rulo oluşmuş olacak. Bu rulodan 3 parmak genişliğinde dilimler keserek tepsinin içine yerleştirin.

Şimdi tepsiye soğuk sıvı yağ dökün. Yağın bol olması gerekiyor. Tatlının yarısını geçecek kadar yağ koymalısınız. Verdiğimiz ölçü az olursa biraz daha ilave edebilirsiniz. Bu sayede tatlınız daha gevrek bir tatta olacak. Dilerseniz içine 1 bardak eritilmiş tereyağı da ilave edebilirsiniz. Bu sırada 180 derecede ısıttığınız fırına tepsiyi koyabilirsiniz. Burada üzeri kızarıncaya kadar kızartın. Bu arada şerbet malzemelerini tencereye koyarak pişirmeye başlayın. Kıvamını alan şerbeti ılınmaya bırakın. Kıvamı fazla koyu olmayan bir şerbet pişirmelisiniz. Şerbeti sıcak olarak tatlının üzerine dökerseniz, yumuşamasına neden olursunuz. Tatlıyı fırından çıkarınca, ılık şerbeti üzerine dökebilirsiniz. Bu şekilde 3-4 saat beklettiğiniz gazete tatlısını konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fındıkzade Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fındıkzade Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Funika Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Funika Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncir Tatlısı Muhallebili Tarifi ve Malzemeleri

İncir Tatlısı Muhallebili Tarifi ve Malzemeleri

Selanik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Selanik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri