Şerbetli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Şerbetli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli tatlılar, Özellikle davet sofraları ve kutlamaların ardından afiyetle tüketilebilecek tatlı çeşitleridir. Ayrıca şerbetli tatlıları yaparken dikkat edilecek önemli ayrıntı şerbetin içerisine katılması gereken limon suyudur. Limon suyunu ilave etmeniz halinde tatlılar hem şekerlenmeyecektir hem de limonun aroması tatlıya enfes bir lezzet katacaktır.

Şekerpare Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 avuç fındık içi
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 tane yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 4 veya 5 damla limon suyu
Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şekerpare tatlısının hazırlığına şerbetle başlayıp soğumasını kolaylaştıralım. Şerbeti pişirmek için uygun büyüklükte bir pişirme kabı alalım ve içerisine suyla beraber toz şekeri ilave edip tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim. Orta harlı ateşin üzerinde şerbeti iki taşım kaynatalım ve limon suyunu dâhil edelim. Sonra şerbeti bir iki tahta kaşıkla karıştırıp beş dakika kadar kısık ateşte kaynatalım. Ocağın üzerinden indirelim ve soğuması için bir kenarda bekletelim. Şerbet soğurken biz de tatlının hamuru hazırlamaya geçelim ve hamuru yoğuracağımız çukur bir kap alalım. Karıştırma kabına ilk önce yumurtaları kıralım ve çatalla yumurtaları dağıtıp çırpalım. Yumurtaların üzerine irmik, vanilya, sıvıyağ, kabartma ve unu ilave edip parmak uçlarımızla karışımı yoğuralım. Ardından kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturalım ve hamurdan ceviz iriliğinde bir tane parça kopartalım. Koparttığımız parçayı avuç içimizde yuvarlayalım ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine oturtalım. Eğer evinizde o an yağlı kâğıt yok ise fırın tepsisinin içerisini sıvıyağla yağlayabilirsiniz. Diğer hamurlara da aynı işlemi yaparak, her hamurun orta kısmına bir tane fındık yerleştirelim. Bu aşamada fındığı hamura yerleştirirken biraz bastırmanız da fayda olacaktır. Hazırladığımız tatlıları fırına gönderelim ve 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar bekletelim. Her tarafı kızaran tatlımızı fırının içerisinden alalım ve ılıması için bir müddet bekletelim. Tatlımızın her tarafına şerbet dökelim ve üzerine bir tane tepsi kapatıp bir saat kadar bekletelim. Bir saatin ardından şekerpare tatlımızı servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Pratik Baklava İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 paket hazır baklavalık yufka
  • 250 gr dövülmüş ceviz içi
  • 500 gr tereyağı
Şerbeti için
  • 1 kilo toz şeker
  • 500 ml su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Pratik Baklava Nasıl Yapılır?

Pratik baklava tatlımız için öncelikle şerbeti hazırlamaya geçelim ve şerbet için verilen malzemeleri bir pişirme kabına alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Şerbet kaynamaya başladığında ocağın altını kısalım ve içerisine bir tatlı kaşığı limon suyunu ilave edip 6 dakika kadar pişmeye bırakalım. Sürenin ardından şerbeti ocağın üzerinden alıp ılıması için bir kenara kaldıralım. Şerbet ılırken biz de pratik baklavamızın hazırlığına geçelim. Bunun için hazır olarak aldığımız baklavalık yufkaya uygun bir tane fırın tepsisi ayarlayalım. Eğer böyle bir imkânımız yok ise yufkayı kuru olan tezgâhın üzerine serelim ve fırın tepsimizi yufkanın üzerine alıp dışarı da kalan kısımları bir bıçak ile keselim. Tereyağını bir cezve veya sos tavasının içerisine alıp eritelim. Yanmayacak derecede erittiğimiz tereyağından tepsinin her tarafına sürelim. Akabinde iki tane baklavalık yufkayı oklavaya sarıp fırın tepsisine yerleştirelim. Yufkaların üzerlerine bir fırça ile tereyağından sürelim. Tekrar iki tane baklavalık yufka alalım ve onların üzerine de tereyağı sürüp ceviz içinden serpiştirelim. Oklavaya iki tane yufka daha sarıp cevizlerin üzerini kapatalım ve tereyağı sürüp tekrar yufka yerleştirelim. Tepsinin en üst kısmına gelene dek bu işlemi uygulayalım ve son olarak tepsiye yufka döşeyip işlemi bitirelim. Baklavamızı bir keskin bıçakla güzel bir şekilde keselim ve kalan tereyağını da baklavanın her tarafına dökelim. Hazırladığımız tatlımızı fırına gönderip 200 derecede yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Süre içerisinde nar gibi kızaran baklavamızı fırından alalım ve biraz ılıdıktan sonra üzerine ılık şerbeti dökelim. Baklava tepsimizin üzerine başka bir tepsi kapatıp tatlımızı bir saat kadar dinlendirelim. Dinlenmiş olan pratik baklavamızı servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Fıstıklı Sarma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 paket hazır baklavalık yufka
  • 400 gr çekilmiş Antep fıstığı
  • 750 gr tereyağı
Şerbeti için
  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu
Fıstıklı Sarma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Fıstıklı sarma tatlısının yapılışına şerbet ile başlayalım ve şerbet için verilen malzemelerden toz şeker ile suyu bir pişirme tenceresinin içerisine alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Kısık ateşte şerbeti kaynayana dek pişirelim ve kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edelim. Limon suyunu ekledikten sonra şerbeti beş altı dakika daha kaynatıp ocağın üzerinden indirelim. Şerbet ılırken biz de fıstıklı sarma tatlının diğer hazırlıklarına geçelim. Öncelikle tereyağını bir ufak tencerenin içerisine alıp eritelim. Yağın rengi hafif kararınca ocağın üzerinden indirelim ve 2-3 dakika kadar bekletelim. Aldığımız hazır baklavalık yufkalardan bir tanesini tezgâhın üzerine serelim ve her tarafına tereyağından sürelim. Tereyağının üzerine de çekilmiş Antep fıstığından serpiştirelim ve yufkayı oklavaya saralım. Çok sıkı olmayacak şekilde oklavaya sardığımız yufkanın bir kenarından tutalım ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine çıkartalım. Kalan diğer hazır baklavalık yufkalara da aynı tekniği uygulayalım ve bütün yufkalar bittikten sonra üzerlerine kalan tereyağını bir fırçayla sürelim. Hazırladığımız fıstıklı sarma tatlımızı 180 derecelik fırına gönderelim ve 20 dakika kadar pişmeye bırakalım. Fazla kızarmadan tatlımızı fırında alalım ve ılımaya bırakalım. Tatlı ılıdıktan sonra üzerine ılık olan şerbeti dökelim ve dinlenmesi için birkaç saat bekletelim. Dinlenip şerbetini çeken tatlımızı uygun büyüklükte dilimleyip servis yapalım. Arzu ederseniz eğer tatlıyı servis yapacağınız sırada üzerlerine dövülmüş Antep fıstığı serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Şerbetli Tatlılar Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kremalı Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Rum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Rum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şarlot Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şarlot Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kardan Adam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kardan Adam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Makara Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Makara Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerebiç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerebiç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kar Yağdı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kar Yağdı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6