Karakuş Tatlısı Karakuş tatlısı, Adana'nın meşhur geleneksel tatlılarından biridir. Adana'ya gidenler bilirler, hemen hemen her sokakta bir tatlıcı bulmak mümkündür. Bu göz alıcı atlı arabalarda tazecik kızaran tatlılar iştahınızı kabartır. Bir taraftan taze tatlılar kızarırken, diğer tarafta tepsi tepsi tatlılar müşterilere ikram edilir. Tatlı arabasının yanına yaklaşan müşteri, arabanın bir köşesine asılmış olan kağıt parçasından bir parça koparır ve o kağıt parçasının üzerine tezgahtan karakuş tatlısı koyar. Kaç tane karakuş tatlısı aldıysa onun parasını öder ve kağıt üzerinden birer birer karakuş tatlılarını yiyerek yoluna devam eder. Adana'nın her sokağında bu şekilde tatlı yiyen kişileri görmek mümkündür. Çünkü Adanalılar için karakuş tatlısı yemek en büyük keyiflerden biridir. Bu Adana'ya özgü ve tarihi çok eski olan karakuş tatlısı, yağda kızarmasına rağmen, hamuru nişasta ile yoğurulduğu için yağı fazla çekmez. Bu nedenle kilo almaktan korkanlar için en güzel diyet tatlılardan biridir. Günümüzde Adana'nın tatlı kültürü olup farklı şehirlere de yayılmış olan karakuş tatlısının tarifine geçelim. Karakuş Tatlısının Malzemeleri Hamurunun Malzemeleri
Şerbetinin Malzemeleri
İçinin Malzemeleri
Karakuş Tatlısı Nasıl Yapılır? İlk olarak şerbetini hazırlıyoruz. Karakuş tatlısının şerbetini, diğer tatlı şerbetlerine göre daha fazla kaynatıyoruz. Şerbet için ayırdığımız su, şeker ve limon tuzunu bir tencere içerisine koyarak ocağın altını açalım ve kaynatalım. Şerbetimiz kaynamaya başladıktan sonra 30 dakika kaynatıyoruz. Bu arada şekerin karışması ve limon tuzunun erimesi için bir tahta kaşıkla karıştırarak kaynatalım. Şerbetimiz hazır hale geldikten sonra ocağın altını kapatarak ocaktan alalım ve soğuması için serin bir yerde bir müddet beklettikten sonra buzdolabına koyalım. Şerbetini hazırladıktan sonra hamurunu yapmaya geçelim. Hamur için ayırdığımız üç su bardağı unu yoğuracağımız kaba boşaltalım. Yoğurdu, yumurtayı, sıvı yağı, kabartma tozunu ve tuzu ilave edelim ve suyu ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Bu karışım çok çabuk kıvam alır. 5-10 dakika yoğurduktan sonra üzerini bir örtü ile kapatarak dinlenmeye alalım. 30 dakika dinlendikten sonra hamuru 6 eşit parçaya ayırdıktan sonra açmaya başlayacağız. Bunun için yanımızda bir kap içerisinde nişasta bulunduralım. Açtığımız parçaların altına ve üstüne nişasta serperek iyice incelene kadar açalım. Ne kadar ince açabilirseniz o kadar güzel olacaktır. Nişasta sayesinde zaten çok kolay açıldığını göreceksiniz. Karakuş tatlısının özelliği nişasta ile açmaktır. Yuvarlak şekilde açtığınız hamurun iki yanından ortaya doğru katlayın. Açtığınız hamur çok büyük olduysa bir kat daha yapabilirsiniz. Sonra ortasına ikişer parmak aralıklarla ceviz koyun ve tıpkı yelpaze şeklinde olacak şekilde kıvırmaya başlayın. Cevizli kısımların üstü örtülsün, boş kalan kısımlar ise iyice birbirine yanaştırılsın. Bu boş kısımlar birbirine yapıştırıldıktan sonra koparın ve her cevizli kısımdan bir parça çıkarın. Tüm bezelere aynı işlemi yapın ve tüm hamurlar bittikten sonra karakuş tatlılarını kızgın yağa koyarak kızartmaya başlayın. Ocağın altı kısık olsun ve arkalı önlü nar gibi kızartın. Kızgın yağdan çıkardıktan sonra beş dakika bekletin ve soğuk şerbetin içine atın. Tatlınızı şerbetin içerisinde çevirerek iki tarafın da şerbeti çekmesini sağlayın. Beş dakika sonra şerbetten çıkarın ve dilediğiniz zaman servis edebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Karakuş tatlısı, Adana dışında da oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle bayramlarda ve özel günlerde sıklıkla tercih edilir. Tatlının lezzetini artırmak için, içine ekleyeceğiniz ceviz veya fındığın taze olmasına dikkat edin. Ayrıca, şerbetin kıvamını iyi ayarlamak tatlının lezzetini doğrudan etkiler. Tatlınızı hazırlarken geleneksel yöntemlere sadık kalmak, en iyi sonucu almanızı sağlar. |