Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, şerbet ile hazırlanan ve özellikle Ramazan ayında tercih edilen bir tatlı türüdür. Arap mutfağından Türk mutfaklarına kadar uzanan bu lezzet, lokma tatlısı gibi Ramazan ayında sıklıkla yapılmaktadır. Arap mutfağına ait olan bu tatlı, Şambaba tatlısı, İzmir tatlısı ve Şambali tatlısı olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda Şam tatlısı, baba tatlısı olarak da isimlendirilmektedir. Şam tatlısı, revani tatlısı gibi irmik kullanılarak yapılan bir tatlıdır. Revani tatlısının vazgeçilmez malzemesi olan yoğurt, Şam tatlısının da temel malzemelerinden biridir.

Şam tatlısı, İzmir'de sokak tatlıcılarında satılan şerbetli bir tatlı türüdür. Bu nedenle ülke genelinde daha çok İzmir ve çevresinde bilinir ve yaygın bir şekilde yapılır. Şam tatlısı, püf noktalarına dikkat edilerek hazırlandığında her zaman başarılı sonuçlar verir. Tatlının hamuru ve şerbeti aynı ılıklıkta buluşturulduğunda daha hoş bir lezzet elde edilebilir. Bir diğer püf noktası ise malzemelere eklenen irmiktir. Malzemeler karıştırıldıktan sonra irmik eklenerek 20 dakika kadar bekletilirse irmikler şişerek daha hoş bir lezzet yakalanabilir.

Şam tatlısı, irmik, yoğurt, un, toz şeker, vanilya ve kabartma tozu gibi her evin mutfağında kolaylıkla bulunabilecek malzemeler ile hazırlanan bir tatlıdır. Tatlının malzemelerine ulaşmak kolay olduğu gibi yapılışı da bir o kadar basittir. Üzeri için kullanılacak fındık ya da badem tatlının lezzetine lezzet katar. Yine tercihe göre yanında veya üzerinde kaymak ile servis yapılabilir. Yaz aylarında kaymak yerine dondurma tercih edilebilir. Şam tatlısının yapılışına göz attıktan sonra umarız denersiniz ve bu muhteşem tatlıyı sofralarınıza taşıyarak sevdiklerinize ikram edersiniz. Bir kere denediğinizde favori tatlılarınız arasında yer alacağından emin olabilirsiniz. Muhteşem bir lezzet olan Şam tatlısı için hangi malzemeler ne kadar kullanılıyor? Tatlı hangi aşamalardan oluşuyor? Gelin hep birlikte hazırlayarak bakalım.

Şam Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

Şam Tatlısının Hamuru İçin

  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şam Tatlısının Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Şam Tatlısının Üzeri İçin

  • Fıstık veya badem

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şam tatlısına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın. Uygun bir tencerenin içine 3 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şekeri ekleyerek şeker eriyene kadar karıştırın. Daha sonra şerbeti ocağa alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra içine limon suyunu ilave edin. Limon suyu ile bir iki taşım daha kaynatarak şerbeti ılıması için ocaktan alın.

Şerbet hazırlandıktan sonra Şam tatlısının hamurunu hazırlamaya başlayın. Çukur bir karıştırma kabının içine 2 su bardağı yoğurdu ve 1 su bardağı toz şekeri dökün. İki malzemeyi homojen bir şekilde karıştırın. Şeker tamamen erimelidir. Şeker ve yoğurt iyice karıştıktan sonra irmiği ilave ederek yukarıda bahsettiğimiz gibi 20 dakika bekleyin. Bu 20 dakikalık süre içinde irmik şişecektir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek malzemeleri iyice karıştırın. Malzemeler homojen bir şekilde karıştıktan sonra borcam tepsiyi 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile güzelce yağlayın.

Hazırladığınız Şam tatlısı hamurunu yağladığınız tepsiye düzgün bir şekilde dökerek yayın. Bir kaşıktan yardım alarak tepsiye eşit yayılmasını sağlayın. Daha sonra tatlıyı fırına vermeden önce dilimlere kesin. Kestiğiniz her bir dilimin üzerine badem veya fıstık bastırın. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Isınan fırına tatlıyı vererek 40 dakika kadar altı üstü eşit kızarana kadar pişirin. Tatlıyı fırından almadan önce pişip pişmediğini test edin. Pişen tatlıyı fırından alarak ılıması için bir kenara bırakın. Ilıyan tatlıyı dört eşit parçaya bölün. Tıpkı tatlının keki gibi ılıyan şerbeti Şam tatlısının üzerine eşit şekilde bir kepçe yardımı ile dökün. Şam tatlısını 2 saat kadar şerbetini çekmesi için bekletin. 2 saatin sonunda Şam tatlısı servis için hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Saray Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Saray Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamur Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Revani Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Revani Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri