Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap mutfağından mutfaklarımıza kadar ulaşmış bir tatlı tarifidir. Arap mutfağına ait olan bu muhteşem tatlı tarifi Şambaba tatlısı, İzmir tatlısı, Şambali tatlısı olarak da bilinmektedir. Ayrı zamanda Şam tatlısı baba tatlısı olarak da isimlendirilmektedir. Şam tatlısı tıpkı revani tatlısı gibi irmik kullanılarak hazırlanan bir tatlı türüdür. Aynı zamanda revaninin vazgeçilmez malzemesi yoğurt Şam tatlısının da vazgeçilmez malzemelerinden biridir.

Şam tatlısı İzmir'de sokak tatlıcılarında satılan şerbetli bir tatlı türüdür. Bu nedenle de ülke genelinde daha çok İzmir ve çevresinde bilinmekte, yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Şam tatlısı püf noktalarına dikkat edilerek hazırlandığında sonuç her zaman yüz güldürücü olacaktır. Tatlının hamuru ve şerbeti aynı ılıklıkta buluşturulduğunda çok daha hoş bir lezzet yakalanabilmektedir. Bir diğer püf noktası da malzemelere eklenen irmiktir. Malzemeler karıştırıldıktan sonra irmik eklenerek 20 dakika kadar beklenirse irmikler şişerek daha hoş bir lezzet yakalanabilir.

Şam tatlısı, irmik, yoğurt, un, toz şeker, vanilya ve kabartma tozu gibi her evin mutfağında kolaylıkla bulunabilecek malzemeler ile hazırlanan bir tatlı türüdür. Tatlının malzemelerine ulaşmak kolay olduğu gibi yapılışı da bir o kadar basittir. Üzeri için kullanılacak fındık ya da badem tatlının lezzetine lezzet katmaktadır. Yine tercihe göre yanında ya da üzerinde kaymak ile servis yapılabilir. Yaz sıcaklarında kaymak yerine dondurma tercih edilebilir. Şam tatlısının yapılışına göz attıktan sonra umarız denersiniz ve muhteşem tatlıyı sofralarınıza taşıyarak sevdiklerinize ikram edersiniz. Bir kere denediğinizde emin olun ki favori tatlılarınız arasında yer alacaktır. Muhteşem bir lezzet olan Şam tatlısına hangi malzeme ne kadar kullanılıyor? Tatlı hangi aşamalardan oluşuyor? Gelin hep birlikte hazırlayarak bakalım.

Şam Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

Şam Tatlısının Hamuru için
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tane vanilya
  • 1 tane kabartma tozu
Şam Tatlısının Şerbeti için
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu
Şam Tatlısının Üzeri için
  • Fıstık ya da badem
Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şam tatlısına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın. Uygun bir tencerenin içine 3 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şekeri ekleyerek ilk önce şeker eriyene kadar karıştırın. Daha sonra şerbeti ocağa alarak orta hararetli ısıda kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başlayınca içine limon suyunu ilave edin. Limon suyu ile bir iki taşım daha kaynatarak şerbeti ılıması için ocaktan alın.

Şerbet hazırlandıktan sonra Şam tatlısının hamurunu hazırlamaya başlayın. Çukur bir karıştırma kabının içine 2 su bardağı yoğurdu ve 1 su bardağı toz şekeri dökün. İki malzemeyi homojen bir şekilde karıştırın. Şeker tamamen erimelidir. Şeker ve yoğurt iyice karıştıktan sonra irmiği ilave ederek yukarıda da bahsettiğimiz gibi 20 dakika bekleyin. Bu 20 dakikalık süre içinde irmik şişecektir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek malzemeleri birbiri ile iyice karıştırın. Malzemeler homojen bir şekilde karıştıktan sonra borcam tepsiyi 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile güzelce yağlayın.

Hazırladığınız Şam tatlısı hamurunu yağladığınız tepsiye düzgün bir şekilde dökerek yayın. Bir kaşıktan yardım alarak tepsiye eşit yayılmasını sağlayın. Daha sonra tatlıyı fırına vermeden önce dilimlere kesin. Kestiğiniz her bir dilimin üzerine badem ya da bir tane fıstık bastırın. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Isınan fırına tatlıyı vererek 40 dakika kadar Şam tatlısının altı üstü eşit kızarana kadar pişirin. Tatlıyı fırından almadan önce pişirip pişmediğini test edin. Pişen tatlıyı fırından alarak ılıması için bir kenara bırakın. Ilıyan tatlıyı dört eşit parçaya bölün. Tıpkı tatlının keki gibi ılıyan şerbeti Şam tatlısının üzerine eşit şekilde bir kepçe yardımı ile dökün. Şam tatlısını 2 saat kadar şerbetini çekmesi için bekletin. 2 saatin sonunda Şam tatlısı servis için hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karınca Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karınca Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bardakta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Bardakta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kupta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri