Türk mutfağı, tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla tarife ulaşmak mümkündür. Bazı tatlı tariflerinin hazırlanışları yörelere göre farklılık gösterse de lezzet olarak her damak tadına uygun tatlı tarifi bulmak mümkündür. Biz de sizin için şerbetli ve sütlü tatlı tariflerinden birkaç örnek hazırladık. Misafirleriniz ya da ailecek yemeklerden sonra tüketmek için istediğiniz tatlı tarifini seçerek tatlı krizlerinizi bastırabilirsiniz. Kilo kontrolü yapan kişiler için şerbetli tatlılar ağır geldiğinden, onlar da sütlü tatlı tariflerine göz atarak istedikleri tarife ulaşabilirler. Lor Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
Lor Tatlısı Nasıl Yapılır? Lor tatlısına şerbeti hazırlayarak başlayın. 2 su bardağı suyu ve toz şekeri uygun bir tencereye alarak orta hararetli ısıda şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra yarım limon suyunu ilave edip 5 dakika kadar daha kaynatıp ocağın altını kapatarak, soğumaya bırakın. Tatlı için lor peynirini çukur bir kabın içine ezin. Üzerine yumurtaları kırarak iyice çırpın. Ardından un, pirinç unu, kabartma tozu, vanilya ve şekeri ekleyip homojen bir şekilde karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Krema torbasına yıldız uç takarak hazırladığınız hamuru torbaya doldurun. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serip, torbadaki hamuru tepsiye birer parmak aralıklar ile sıkın. Fırını 180 dereceye ayarlayarak tepsiyi fırına verin. Tatlının üstü kızarıncaya kadar fırınlayın. Fırından aldığınız tatlı sıcakken üzerine soğuk şerbeti eşit şekilde dökerek şerbetini çekmesi için bekleyin. Hazır hale gelen tatlıyı servis tabağına alarak üzerini Hindistan cevizi ve tarçın ile süsleyip servise sunun. Afiyet olsun. Çikolatalı Top Tarifi Çikolatalı Top İçin Gerekli Malzemeler
Çikolatalı Top Nasıl Yapılır? Bisküvileri çukur bir kabın içine eliniz ile iyice ufalayın. Üzerine çikolata rendesi ve cevizi karıştırıcı ile iyice birbirine yedirin. Geri kalan malzemeleri de kabın içine ekleyip eliniz ile karıştırın. Malzemeler birbiri ile iyice birleştikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avuç içinde yuvarlayın. Hindistan cevizini düz bir tabağa boşaltarak yuvarladığınız tatlıları Hindistan cevizine bulayın. Her bir topun ortasına kürdan batırarak servis tabağına dizin ve buzdolabında en az 1 saat beklettikten sonra servise sunun. Afiyet olsun. Şeker Pare Tatlısı Şeker Pare İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Şeker Pare Nasıl Yapılır? Çukur bir kabın içine yumurtanın bir tanesinin sarısını ayırarak kırın. Üzerine oda sıcaklığında erimiş margarin, irmik, sıvıyağ ve pudra şekerini ekleyip elinizle karıştırın. Malzemeler iyice karıştıktan sonra elenmiş un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hazırladığınız hamuru 10 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayarak, yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde sıralayın. Tatlının üzerine yumurta sarısı sürüp, her bir tatlının üzerine bir tane tüm fındık batırın. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Tatlıyı fırına vererek altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Tatlı pişerken şerbeti için 4 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şekeri uygun bir tencereye alıp orta hararetli ısıda kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başlayınca içine limon suyunu ekleyip 10 dakika kadar daha kaynatıp şerbeti ocaktan alın. Pişen tatlıları fırından alıp ilk sıcaklığını atmasını bekleyin. Ardından bir kepçe yardımı ile sıcak şerbeti tatlıların üzerine eşit şekilde dökün. Şeker pare servis için hazır. Afiyet olsun. |
Kezer
12 Temmuz 2024 CumaLor tatlısını yaparken şerbeti daha önceden mi hazırlamalıyım yoksa tatlıyı fırına verdikten sonra mı? Şerbet soğuk olunca tatlıya daha iyi mi çekiyor?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Kezer,
Lor tatlısı yaparken şerbeti önceden hazırlamanı tavsiye ederim. Şerbetin soğuk, tatlının ise sıcak olması tatlının şerbeti daha iyi çekmesini sağlar. Bu yüzden şerbeti tatlıyı fırına vermeden önce yapıp soğumaya bırakmalısın. Tatlı fırından çıktıktan sonra soğuk şerbeti üzerine dökersen, tatlın daha lezzetli ve şerbeti daha iyi çekmiş olur.
Afiyet olsun!