Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Trileçe Tatlısı

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan Trileçe Manda, Koyun ve keçi sütlerinin karışımlarıyla ıslatılarak pişirilen pandispanya'dan yapılan harika bir lezzettir. Tüm dünya tarafından tercih edilen Balkanlarda meşhurlaşmış bu lezzet için uğraşmak biraz meşaketli gibi gözükse de tadına vardığınızda zahmete değdiğine ikna olacaksınız. Kimi yörelere göre sunum şekilleri ve malzemelerinde ufak nüanslar barındırsa da Trileçe bir kere denediğinizde mutfak kültürünüzden eksik etmeyeceğiniz bir tatlıdır. Ufak bir hatırlatma; Trileçe yapmanın ustalığını hamurunu beyaz olarak yapabilmek olarak söyleyebiliriz.

Bazıları tarafından malzemelerinde koyun, manda ve keçi sütü yerine pastörize süt de kullanılmaktadır. Ancak emin olun adını aldığı has sütlerden yapılırsa pastanede üretilmiş lezzette ve tam puanla bir tatlı yapabilmeniz mümkündür. Karamelli tatlıları sevenler için de değişik bir fikir olarak karşımıza çıkan Trileçe Tatlısı'nın tüm ölçülerini birebir uyguladığınızda kendinizi bir Balkan ustası gibi hissetmeniz mümkün.

Bu mükemmel lezzetin detayları ise şöyledir:

Trileçe Tatlısı Malzemeleri (1 tepsi için)


Pandispanyası için

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

  • Yarım su bardağından 2 parmak fazla toz şeker
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 paket süt kreması (200 ml)
Karameli için
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket süt kreması (200 ml)
Trileçe Keki' Nasıl Yapılır?

Öncelikle yumuşak bir kek olması sebebiyle, bol bol karıştırmanız gerekmektedir. Özellikle yumurta ve şekeri eklediğiniz kapta mikserin yüksek devrinde birkaç dakika çırpma işlemi yapalım. Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı elekten geçirerek tahta kaşık yardımıyla şeker karışımının içine ekleyelim. Alt üst ederek bir müddet daha karıştıralım ve derin bir borcamı tereyağıyla yağlayarak karışımı dökelim. Önceden ısıttığımız fırında 180 derecede yaklaşık 45-50 dakika kadar pişirelim. Bu aşamadan sonra kek pişerken diğer yandan sütlü şerbeti hazırlayabiliriz.

Sütlü şerbet için; süt, şeker ve süt kremasını geniş ve derin bir kaba ekleyerek mikser yardımıyla iyice köpürene kadar çırpalım. Burada kıvamını köpüğün sütün üstüne çıktığında anlayabilirsiniz. Bu süreç yaklaşık 10-12 dakika kadar sürmektedir. İyice kabaran köpükler sizi korkutmasın zira kek bu karışımı iyice emecektir.

Şerbetini hazırladığımız Trileçe için sıra geldi karameli hazırlamaya. Teflon bir tavaya şeker ekleyerek kısık ateşte şeker esmerleşene kadar ocakta bırakalım. Yanmamasına dikkat etmeniz gereken şekerin rengi koyulaştığında tereyağı ekleyelim. Tahta bir kaşık yardımıyla bir yandan karıştıralım. Son olarak süt kremasını da ekleyerek hızlı olarak karıştıralım. Hızlı karıştırmamızın sebebi sütün kesilmesini önlemek içindir.

Trileçe Tatlısı için tüm aşamaları tamamladıktan sonra geldik sunumuna. Pişen kekimiz ılıkken kürdan ile delikler açalım. Şerbetin iyice emmesi amaçlanan bu işlemin ardından keki dilimlere ayıralım.

Sütlü şerbeti de kekin üzerine yayarak dökelim. 1-2 saat buzdolabında dinlendirerek hazırladığımız trileçe tatlısının üzerine çıkardıktan sonra karameli dökelim. Eğer tatlıyı daha sonra tüketmek isterseniz, karameli de sonra sürebilirsiniz. Buram buram süt ve karamel kokan bu lezzetli tarifi mutlaka denemelisiniz.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 10:36:24
Trileçe Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Trileçe Tatlısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Trileçe Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli olarak hazırlanan İrmikli Vezir Parmağı tatlısı tarifini kolayca temin edebileceğiniz malzemelerl...
Kerane Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyyar satıcıların satmış olduğu bir tatlı olarak bilinen kerane tatlısını evde yaparak tatlı yapmanın...
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif hazırlayabilirsiniz. Fakat çalışan bayanlar için ya da zamanı olmayan bayanlar için anı gele...
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılar...
Şam Tatlısı
Şam Tatlısı
Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap...
Halep Tatlısı
Halep Tatlısı
Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?1 kilogram 3 numara aç...
Yunan Tatlısı
Yunan Tatlısı
Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidir. Bu nedenle yaz aylarında yapmayı planlarsanız, mutlaka buzdolabında dondurucuda bulundurmanızı ...
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan görselliğinin yanı sıra damaklarda bıraktığı mükemmel ötesi lezzeti ile beğeninizi toplayacak tat...
Bağdat Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirlerinize değişik bir lezzet tattırabilirsiniz. Tatlı krizleriniz için de ideal olan Bağdat tatlısı na...
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıları rahatlıkla önerebiliriz. Bilhassa pekmezin faydaları sağlık açısından da oldukça fazladır. Bunu...
Pudingli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafirlerinize, çocuklarınıza ya da akşam yemeğinden sonra çayınızın yanına kolayca hazırlayıp birkaç sa...
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti görüntüsü gibi şahane olan bu Funika Tatlısı için kullanacağınız külah metal külahlar olabileceği ...

 

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Halep Tatlısı
Yunan Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Pekmezli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Funika Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Atom Tatlısı
Lök Tatlısı
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Kerhane Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Padişah Tatlısı
Kerebiç Tatlısı
Kıvrım Tatlısı
İrmikli Sütlü Tatlı
Sütlü Top Tatlılar
Tül Perde Tatlısı
Hafif Sütlü Tatlılar
Makara Tatlısı
Ballı Tatlılar
Prenses Tatlısı
Tatlı Çeşitleri
Tavuk Göğsü Tatlısı
Popüler İçerik
Tatlı Tarifleri
Tatlı Tarifleri
Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça faz...
Atom Tatlısı
Atom Tatlısı
Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlıl...
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elazığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edile...
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapı...
Kerhane Tatlısı
Kerhane Tatlısı
Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıkla...
Padişah Tatlısı
Padişah Tatlısı
Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024