Hamur Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Hamur Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, büyük küçük herkesin beğenerek tükettiği tatlı çeşitleri arasındadır. Sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da bir o kadar lezzetlidir. Bayramlarda misafirlere ikram etmek için ya da akşam yemeklerinden sonra servis edilebilecek birbirinden güzel hamur tatlıları nasıl hazırlanıyor? Gelin hep beraber hazırlayalım.

Ay Tatlısı

Ay Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tane yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • Alabildiği kadar un

Arası için

  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz

Üzeri için

  • 150 gram tereyağı

Şerbeti için

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

Ay Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yoğurma kabının içine sıvıyağ, yoğurt, yumurta, su ve sirke ilave edilerek çırpılır. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra kabartma tozu ve un eklenerek yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur 16 parçaya ayrılarak dinlenmeye bırakılır.

Uygun bir tencerenin içine 3,5 su bardağı su ve toz şeker eklenerek 20 dakika kadar kaynatılır. Şerbeti ocaktan almadan 10 dakika önce limon suyu eklenir. Parçalara ayrılan hamurlar arasına nişasta serpiştirilerek ufak ufak açılır. Sekiz kat üst üste alınarak mümkün olduğunca büyük açılır. Açılan hamurun arasına ceviz içi serpiştirilerek oklavaya sarılarak rulo şeklinde gevşek katlanır. Oklava hamurdan çıkartılarak bir fincan yardımı ile ay şeklinde katlanır. İkinci grup hamur da aynı şekilde hazırlanır. Hazırlanan hamurlar fırın kabına sıralanır. Tereyağı eritilerek hamurların üzerine gezdirilir. Fırın 190 derecede ısıtılarak tatlıların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişen hamurların üzerine soğumuş şerbet dökülür. Tatlılar şerbetini çektikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

Lokma Tatlısı

Lokma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • Yarım yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay bardağı ılık su
  • Alabildiği kadar su

Şerbeti için

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

Kızartmak için

  • Yeteri kadar sıvıyağ

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokma tatlısı için ilk olarak şerbeti hazırlayın. Uygun bir tencereye toz şeker ve su ilave edilerek kaynatılır. Şerbet ocaktan alınmadan limon suyu eklenerek birkaç dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak soğuması sağlanır. Hamuru için, karıştırma kabına maya, 1 çay bardağı ılık su, şeker, su ve tuz eklenerek karıştırılır. Tüm malzeme karıştıktan sonra un yavaş yavaş eklenir. Hamur bulamaç kıvamı alıncaya kadar karıştırılır. Kıvamı eğer koyu olursa bir miktar su ile kıvamı açılabilir. Hazırlanan hamurun üzeri streç film ile sarılarak 20 dakika dinlendirilir.

Kızartma tavasına yeteri kadar sıvıyağ eklenerek ısıtılır. Tatlı kaşığı sıvıyağa batırılarak hamurdan parçalar alınır ve kızgın yağda kızartılır. Kızaran hamurlar yağdan alınarak soğuyan şerbete atılır. Hamurlar şerbette birkaç saniye bekletilerek servis tabağına alınır. Lokma tatlısı servis için hazır.

Afiyet olsun.

Karagöz Tatlısı

Karagöz Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket margarin
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un

Şerbeti için

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Karagöz Tatlısı Nasıl Yapılır?

Karagöz tatlısı için ilk olarak şerbeti kaynatarak soğumaya bırakılır. Hamurunu hazırlamak için, karıştırma kabına oda sıcaklığında erimiş margarin, şeker, yumurta ve yoğurdu ilave edilerek karıştırılır. Ardından vanilya, kabartma tozu ve biraz un eklenerek karıştırılır. Hamur henüz kıvam almadan dörtte biri ayrılır. Kalan hamura geri kalan unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Ayırılan parçaya kakao ilave edilerek yoğrulur. Sade hamur dikdörtgen şeklinde el ile açılır. Kakaolu hamur sade hamurun boyuna ulaştıktan sonra rulo şekline getirilir. Sade hamurun kenarına rulo hamur yerleştirilerek sarılır. Hamur bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Bir saat sonra hamur bir parmak kalınlığında kesilir. Kesilen hamur yuvarlanarak fırın kabına dizilir. 180 derecelik fırında tatlıların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığını atana kadar beklenir. Ardından hamurların üzerine eşit şekilde şerbet dökülür. Karagöz tatlısı servis için hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Puf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Puf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hindistan Cevizli Tatlılar

Hindistan Cevizli Tatlılar

Güncel

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri