Makara Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Makara Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Makara tatlısı, Avrupa'da özellikle Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde oldukça popüler olan, dışı çıtır, içi de yumuşacık olan çok lezzetli bir tatlıdır. Özel formüllü mayalı hamur, öncelikle bir rolü etrafına sarılır, toz şekere bulanan hamur, özel yapım makinasında 5 dakika gibi kısa bir sürede pişerken; ekstra karamelize olur. Orijinal adını da kendine yuvarlak formu veren sarıldığı rulodan alan "Makara", makine içinde dönerken, bu sürede dışı çıtır, içi yumuşacık ve sade bir tada dönüşür. Ayrıca içine ve dışına sürülen çikolatası, özel ve karma sosları, dondurmalı ve meyvalı sunumuyla önce gözlere, sonra da damaklara hitap eder. Şimdi de makara tatlısının yapımına bakalım.

Makara Tatlısı Nasıl Yapılır?

Makara Tatlısı Malzemeleri
  • 1 kilogram un,
  • 1 buçuk yemek kaşığı tuz,
  • 2 yemek kaşığı şeker,
  • Yarım litre ılık süt,
  • 50 gram maya,
  • 100 gram tereyağı,
  • 6 yumurta sarısı,
  • Yeteri kadar toz tarçın,
  • Yeteri kadar toz şeker,
  • Yeteri kadar dövülmüş fındık, badem ya da Hindistan cevizi.
Makara Tatlısı Nasıl Yapılır?

Maya, derin bir kabın içinde ılık süt ile ıslatılır. Daha sonra yumurta sarısı, tereyağı ile çırpılır ve üzerine yeteri kadar tuz ve şeker eklenir. Meydana gelen bu karışıma mayalı süt ve un yavaş yavaş ilave edilip, oluşan bu karışım iyice karıştırılır. Hamurun el ile yoğrulması önerilir. Daha sonra hamurun dinlendirilmesi için üzeri bir bez ile örtülür ve bir kenarda mayalanması beklenir.

Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açılır ve bir bıçak yardımıyla dışarıdan içeriye doğru oval şekil çizer gibi uzun şeritler halinde kesilir. Akabinde merdane iyice yağlanıp, merdanenin etrafına şerit hamurdan üst üste gelmeyecek şekilde sarılır. Sonra hamur, eritilmiş tereyağı ile yağlanıp toz şekere iyice bulanır.

Makara tatlısı daha sonra kömür ateşinde çevire çevire; eğer kömür ateşi imkânı yoksa da fırında ve yine çevire çevire 180 derecede pişirilir. Makara tatlınız piştikten sonra servise hazırdır. Son zamanlarda ülkemizin Ege Bölgesinde; özellikle İzmir ilimizde makara tatlısı tüketimi çok yaygın olup, sevilerek yenmektedir.

Afiyet olsun.

Makara Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çikolatalı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Muhallebili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Muhallebili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Gazete Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gazete Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bülbül Yuvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bülbül Yuvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Farklı Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Farklı Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Hatay Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri