Makara Tatlısı Makara tatlısı, Avrupa'da özellikle Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde oldukça popüler olan bir tatlıdır. Dışı çıtır, içi yumuşacık olan bu lezzetli tatlı, özel formüllü mayalı hamur ile yapılır. Hamur, öncelikle bir rulo etrafına sarılır ve toz şekere bulanır. Özel yapım makinasında yaklaşık 5 dakika gibi kısa bir sürede pişerken ekstra karamelize olur. Orijinal adını, kendine yuvarlak formu veren sarıldığı rulodan alan "Makara", makine içinde dönerken dışı çıtır, içi yumuşacık ve sade bir tada dönüşür. Ayrıca içine ve dışına sürülen çikolatası, özel ve karma sosları, dondurmalı ve meyvalı sunumuyla önce gözlere, sonra da damaklara hitap eder. Makara Tatlısı Nasıl Yapılır? Makara Tatlısı Malzemeleri
Makara Tatlısı Yapılışı Maya, derin bir kabın içinde ılık süt ile ıslatılır. Daha sonra yumurta sarısı, tereyağı ile çırpılır ve üzerine yeteri kadar tuz ve şeker eklenir. Meydana gelen bu karışıma mayalı süt ve un yavaş yavaş ilave edilip, oluşan bu karışım iyice karıştırılır. Hamurun el ile yoğrulması önerilir. Daha sonra hamurun dinlendirilmesi için üzerine bir bez örtülür ve bir kenarda mayalanması beklenir. Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açılır ve bir bıçak yardımıyla dışarıdan içeriye doğru oval şekil çizer gibi uzun şeritler halinde kesilir. Akabinde merdane iyice yağlanıp, merdanenin etrafına şerit hamurdan üst üste gelmeyecek şekilde sarılır. Sonra hamur, eritilmiş tereyağı ile yağlanıp toz şekere iyice bulanır. Makara tatlısı daha sonra kömür ateşinde çevire çevire; eğer kömür ateşi imkânı yoksa da fırında ve yine çevire çevire 180 derecede pişirilir. Makara tatlınız piştikten sonra servise hazırdır. Son zamanlarda ülkemizin Ege Bölgesinde; özellikle İzmir ilimizde makara tatlısı tüketimi çok yaygın olup, sevilerek yenmektedir. Afiyet olsun. |